Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Pokrštavanje, Riječni (fluvijalni) reljef, Dualizam, Krunidba, Klif, Mjerilo, Rimsko graditeljstvo, Filipike, Knjižnica, Morske struje, Planeti, Meridijani i paralele, Globus, Proročište, Ledenjački reljef, Moneri, Polovi, Padaline, Aerobni organizmi, Pučki tribuni, Rimska republika, Kora, Imperijalizam, Pismo, Pad zapadnog rimskog carstva, Barbari, Računalo, Sila teža, Apostoli, Bura, Povijesni izvori, Kameno doba, Prvi svjetski rat, Salinitet, Ratni zločini, Mitologija, Krapinski pračovjek, Delta, Kršćanski simboli, Ljudska prava,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Knez Mislav - sjajan otpor Mlačanima
 
Nakon Borne i Vladislava na prijestolje dolazi oko 835. godine knez Mislav koji je odmah na početku svoga vladanja ratovao s Mlečanima. Uzroci i tijek ratovanja pouzdano se ne znaju, ali se zna da je 839. g. mletački dužd Petar Tradonik sa svojom ratnom mornaricom navalio na Hrvatsko primorje.
Međutim, kod primorskog dvorca Sveti Martin, nakon što je otkrio gorku istinu o snazi hrvatske vojske i mornarice, dužd se predomislio te je ugovorio mir s knezom Mislavom. Potom je krenuo na jug napasti neretvanske otoke, ali je i tamo ugovorio mir s neretvanskim velikim županom Družakom. Sljedeće godine (840.), Neretvani su predvođeni velikim županom Deodatom potpuno razbili Mlečane u pomorskom boju pa se dužd Petar, kao veliki gubitnik, morao vratiti u Veneciju. Knez Mislav nije više stolovao u Ninu, nego u Klisu. Mislav je bio pobožan vladar koji je počeo graditi prve kulturne i crkvene zadužbine.
Boljom organizacijom vojnih snaga na kopnu i moru knez Mislav je sve više jačao hrvatsku kneževinu. Uvijek je imao na raspolaganju veliki broj pješaka i konjanika, koji su tada rabili lukove sa strelicama, mačeve, koplja i drugo oružje. Na raspolaganju je imao brojne brodove s odgovarajućom posadom mornara-ratnika. Kneza Mislava naslijedio je oko 845. g. knez Trpimir.
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina