Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Feudalna davanja, Prosvjetiteljstvo, Komunizam, Morske struje, Plašt, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Feudalizam, Župan, županije, Oblik zemlje, Metalno doba, Knjižnica, Ljudska prava, Globus, Imperijalizam, Rimski gradovi, Proročište, Helenizam, Ekvator, Grčka mitologija, Religija, Benediktinci, Temperatura, Obitelj, Jugo, Bratovštine, Arhiva, Suverenitet, Plemić, Geološka doba, Plima i oseka, Vjetar, Grčki gradovi, Republikanizam, Unitarijanizam, Vrijeme, Sparta, Svemir, Legija, Demos, Križarski ratovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Land art - umjetnost u prirodi
U 70-tim godinama 20. stoljeća neki su umjetnici pokušali stvarati izravno u krajoliku koristeći se prirodnim elementima kao što su stijene, voda, munje ili vjetar.
 
PROŠEĆITE UMJETNIČKIM DJELOM

Priroda je zamijenila platna, papir i boje i u krajoliku su osvanula prelijepa umjetnička djela. Možda su umjetnici tako približili umjetnost životu. Kada ušećete u polje munja, dio ste i života u prirodi i umjetnosti. U sliku, se inače, pa i u većinu skulptura, ne može ušetati.
 
 
ŠTO JE LAND ART

Izraz Land Art dolazi iz engleskog jer su se tom vrstom umjetnosti prvi počeli baviti Englezi.

Bilo kako bilo, korijene Land Arta možemo potražiti u plemenskim magijskim obredima, kojima mjesni vrač (šaman) nastoji utjecati na prirodne procese (npr. dozvati kišu). Čini to plesom, postavljanjem kamena na određen način i slično. 
 
JEZERO PROGUTALO SKULPTURU

Umjetnici Land Arta često se služe kamenjem i grade velike skulpture u prostoru. Godine 1970. Robert Smithson napravio je spiralu od kamenja i zemlje u Velikom slanom jezeru (Great Salt Lake) u američkoj državi Utah. Dolaskom plime jezero je skulpturu progutalo. Umjetnik je znao da će se to dogoditi pa je svoje djelo sačuvao na fotografiji. Poslužio se prirodom, poštujući njezine zakone. Može se reći da su umjetnik i priroda ovdje zajednički stvarali.
 
UMJETNIČKO DJELO STVARAJU MUNJE

Walter de Maria odlučio je iskoristiti moć prirode. Napravio je "polje munja": postavio je gromobrane da munje privuku, pa bi za nevremena nastao veličanstven prizor.
 
OMOTANI OTOCI

Christo je umjetnik koji omotava predmete. Vrlo često omotava zgrade, a jednom je omotao otoke uz Floridu. Omotavši ih ružičastim plastičnim materijalom stvorio je prekrasnu sliku na moru.
 
POŠTUJTE PRIRODU

Svi ti umjetnici rade u prirodi i s prirodom, ali poštuju i nju i procese u njoj, koji im pomažu u stvaranju umjetničkog djela.

Promatrajte ovoga ljeta dizanje i spuštanje mora za plime i oseke. Vjerojatno ste i sami gradili kule u pijesku, koje je more poslije progutalo. Ako jeste, možda ste na tragu da postanete umjetnik Land Arta. Pokušajte: složite kamenje ili suncobrane u otvorenom prostoru, oblikujte pijesak i uživajte.

Nemojte se ljutiti ako vaše djelo uklone more, vjetar ili kiša. Takva umjetnost kratkoga je vijeka i čuva se jedino na fotografijama. A vi, ako već ne stvarate, čuvajte prirodu i živite s njom. 
 
Pripremila: Anamarija Hucika
 
Primjeri Land Arta
Robert Smithson: Spiralno pristanište (jezero Great Salt Lake, SAD)
Walter de Maria: Polje munja (400 čeličnih stupova, Novi Mexico, SAD)
Christo i Jeanne-Claude: Omotani otoci (Miami, SAD)
Vladimir Nazor
"Halugica"
Vesna Parun
"Miki Trasi i primadona"
Vesna Parun
"Hoću ljutić, neću mak"
Sretna knjiga - Internet trgovina
Art Insight
Art Insight vam pruža dublji uvid u sebe kroz susret s umjetnikom u vama.