Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kolonizacija, Grčki gradovi, Pokrštavanje, Aerobni organizmi, Glagoljaštvo, Apostoli, Rimsko graditeljstvo, Padaline, Gotika, Republika, Temperatura, Ledenjački reljef, Religija, Arhiva, Jezgra, Povijesni izvori, Arhiv, Totalitarizam, Feudalizam, Kmet, Kralj, Piramide, Ban, Prosvjetiteljstvo, Oblik zemlje, Plebejci, Faraon, Tlak zraka, Jame, Estuarij, Pad zapadnog rimskog carstva, Koncentracijski logor, Crta (lenta) vremena, Polja u kršu, Planeti, Špilja, Mezopotamija, Jugo, Helenizam, Rimski gradovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Netolerancija prema laktozi
 
Ako kojim slučajem dobro poznajete istočnu kuhinju primijetili ste da se i pored vrlo široke palete namirnica (sjetimo se samo Indijane Jones-a) mlijeko vrlo rijetko pominje u kulinarskim receptima. Zašto? Dječiji organizam normalno luči enzim laktazu koji razlaže laktozu - disaharid koji je sastavni dio mlijeka - na dva monosaharida iz kojih je laktoza sastavljena: glukozu i galaktozu.Ova dva monosaharida dalje prelaze krvotok i učestvuju u reakcijama metabolizma svaki na svoj način.

Organizami mnogih odraslih ljudi,međutim, posebice onih orijentalne rase ne luče dovoljno laktaze, pa shodno tome laktoza iz mlijeka koje unesu u organizam ostaje u probavnom traktu gdje podliježe fermentaciji pod utjecajem bakterija. Tom prilikom oslobađaju se plinovi poput ugljik-dioksida i organske kiseline koje djeluju iritirajuće na organizam. Ovo sve ima za posljedicu jedno veoma bolno i neugodno iskustvno kroz koje često prolaze ljudi sa manjkom enzima laktaze (beta-D-galaktozidaze) ako popiju čašu mlijeka. Danas postoji mlijeko u kojem je laktoza već hidrolizirana enzimski tako da ga bez ikakvih problema mogu piti i ljudi kojima nedostaje laktaza.
Sretna knjiga - Internet trgovina