Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Plebejci, Gotika, Barbari, Hramovi, Kameno doba, Jame, Obitelj, Sige, Obalni reljef, Ustav, Knjižnica, Diktator, Grčki gradovi, Ekvator, Jezgra, Temperatura, Križarski ratovi, Glagoljaštvo, Rimska vojska, Povijest, Krapinski pračovjek, Plemić, Padaline, Atmosfera (zračni omotač), Vrijeme, Drugi svjetski rat, Vjetar, Genocid, Provincija, Bizant, Oblik zemlje, Feudalna davanja, Rimski gradovi, Inkvizicija, Ratni zločini, Mjesec, Dualizam, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Datumska granica, Unitarijanizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Regulacija enzima
HIPOTEZA KLJUČ I BRAVA
 
Najuočljivija karakteristika enzima je njihova specifičnost. Emil Fischer je 1890. godine konstatirao da je ova hipoteza korektna uslijed specifičnosti oblika enzima i molekula na koje oni djeluju. Svaka molekula na koju određeni enzim utječe, ima točno određeni oblik, pomoću kojeg se molekula poveže na baš taj enzim. Na primjer, ako je molekula na koju enzim utječe u obliku kocke, a sam enzim ima dio u obliku trokuta na koji bi se molekula trebala nadovezati, do povezivanja neće doći, jer u tom slučaju enzim nije namijenjen za tu molekulu. Ova hipoteza se zato i naziva hipoteza Ključ i brava, jer je svaki ključ specifičan za svaku bravu koju otključava.
 
MOŽEMO LI IH ZAUSTAVITI
 
Na aktivnost enzima mogu utjecati različite molekule. Inhibitori, prirodni ili umjetni stvoreni u laboratoriju, su molekule koje ili umanjuju aktivnost enzima, ili je potpuno uništavaju. Aktivatori su pak molekule koje povećavaju aktivnost enzima. Inhibitori samoubojice su inhibitori koji se sami ugrade u enzim i zauvijek ga deaktiviraju. Mnogi lijekovi su ustvari inhibitori enzima. Npr. aspirin je inhibitor enzima koji rezultira stvaranjem prostaglandina (inflamantorna molekula), te tako stopira bol i inflamaciju.
Sretna knjiga - Internet trgovina