Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Provincija, Atmosfera (zračni omotač), Rimski gradovi, Feudalizam, Prvi svjetski rat, Glagoljaštvo, Močvare, Inkvizicija, Sumračnica, Ban, Svemir, Helenizam, Republika, Povijest, Kameno doba, Rimsko carstvo, Datumska granica, Bratovštine, Bura, Egejske civilizacije, Drugi svjetski rat, Krški reljef, Morske struje, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Kršćanstvo, Republikanizam, Kolonizacija, Feudalna davanja, Škrapa, Senior, vazal, Romanika, Kmet, Ledenjački reljef, Ekvator, Ratni zločini, Prosvjetiteljstvo, Zvijezde, Anaerobni organizmi, Piramide, Ustav,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Struktura aminokiselina
Aminokiseline su "gradivni blokovi" tijela. Osim izgradnje stanica i obnove tkiva, također tvore antitijela za borbu imuno sustava protiv bakterija i virusa, dijelovi su enzima i hormona. Izgrađuju nukleoproteine (RNA i DNA); prenose kisik i pretvaraju energiju u mehanički rad u mišićima. Kada se kompletan protein razgradi u probavi dobijemo 22 sastavne aminokiseline. Osam ih je esencijalno (ne mogu se proizvesti u organizmu) a ostale neesencijalne (organizam ih može sam proizvesti uz pravilnu prehranu).

Proteini se u organizmu hidrolizom razgrađuju do aminokiselina i ponovno u organizmu se izgrađuju iz njih. Oni su bitan dio svih živih stanica.

Aminokiseline su dijelovi enzima i hormona, izgrađuju DNA i RNA, prenose kisik i pretvaraju energiju u mehanički rad u mišićima. Služe ako ishodne tvari za razne druge organizmu potrebne spojeve (enzime, hormone, pigmente…).

Esencijalne aminokiseline su one koje naše tijelo ne proizvodi samostalno, već ih je potrebno unositi hranom u organizam. Esencijalne aminokiseline se uglavnom namiruju iz namirnica životinjskog porijekla npr.: meso, riba, jaja, mlijeko, mliječni proizvodi i povrća npr.grah, leća, soja. Pravilnom prehranom unos esencijalnih aminokiselina je dovoljan i nema potrebe za suplementacijom.   
  
Sve amino kiseline u našem organizmu su iz skupine alfa, što znači da imaju dušik na prvom (alfa) ugljikovom atomu u molekuli. Dušikov atom ima na sebe prikvačen vodikov atom čime tvori amino grupu. Odatle termin "amino" u nazivu.
 
Uz nju, amino kiseline sadrže i karboksilnu grupu, poput masnih kiselina. Karboksilna grupa je osnova karboksilne kiseline i iz te je činjenice preuzeto 'kiseline' u nazivu. Karboksilna grupa je također prikvačena na alfa (prvi) ugljikov atom. Sastoji se od atoma ugljika, dva atoma kisika i atoma vodika.
Sretna knjiga - Internet trgovina