Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Reljef, Zakonik, Grčka mitologija, Kršćanstvo, Eolski reljef, Knez, Svemir, Bura, Ledenjački reljef, Holokaust, Muzej, Jezgra, Genocid, Klif, Kameno doba, Riječni (fluvijalni) reljef, Mezopotamija, Planeti, Knjižnica, Termometar, Barbari, Legija, Jame, Demos, Drugi svjetski rat, Povijest, Padaline, Računalo, Krunidba, Plebejci, Feudalizam, Litosferne ploče, Pučki tribuni, Predromanika, Egejske civilizacije, Plemić, Mora, Proročište, Unitarijanizam, Helenizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ugljikohidrati
Slatki, slatki ugljikohidrati

Izvori ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani su: kruh, tjestenina, riža, žitne pahuljice, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice, a najčešći su škrob i šećeri - saharoza i laktoza…

Čemu služe?

Ugljikohidrati su prehrambene tvari koje imaju veliku važnost u svakoj pravilnoj prehrani. Osnovna je uloga ugljikohidrata u našem organizmu energetska.

Koliko će se energije, i kojom brzinom, osloboditi u organizmu, ovisi o složenosti molekularne strukture pojedinih ugljikohidrata, pa se tako razlikuju jednostavni i složeni šećeri.
 
Jednostavni šećeri

Monosaharidi - lako su probavljivi
  • glukoza (grožđani šećer, krvni šećer, dekstroza) – najvažniji predstavnik jednostavnih šećera, u ljudskom organizmu otopljena je u krvi i služi kao izvor energije za sve organe i mišiće, nalazi se u voću, medu, nekim vrstama povrća;
  • fruktoza (voćni šećer) – nalazi se u voću, medu;
  • galaktoza (mliječni šećer) – najčešće se nalazi u sastavu laktoze (mliječnog šećera). 
     
Disaharidi – izgrađeni su od dvaju monosahrida, zahtijevaju nešto složeniju razgradnju
  • saharoza (kuhinjski šećer) - sastojak šećerne repe i šećerne trske, uz škrob je najčešće zastupljen u prehrani;
  • laktoza (mliječni šećer) – sastojak mlijeka, stvara se u mliječnoj žlijezdi, najznačajniji je ugljikohidrat u prehrani dojenčadi;
  • maltoza (šećer u sladu) – nalazi se u svježim i fermentiranim namirnicama.
Složeni šećeri

Polisaharidi – izgrađeni su od monosaharida povezanih u složene molekularne strukture, teže su probavljivi (lakše se probavljaju nakon termičke obrade), a neki su i neprobavljivi. Razlikuju se po podrijetlu.

Biljni polisaharidi:
  • škrob - najvažniji ugljikohidrat, u organizmu se hidrolizira (razgrađuje) na jednostavne šećere - monosaharide. Najčešće je zastupljen u prehrani (preko 50%), nalazimo ga u: zrnima, stabljikama, korijenu biljaka, nezrelim bananama i jabukama, a najviše u žitaricama i njihovim proizvodima, mahunarkama i krumpiru;
  • celuloza i hemiceluloza - nalaze se u staničnim stijenkama biljaka;
  • pektin - nalazi se u voću i stabljikama, važan je za stvaranje gela (želiranje).
Životinjski polisaharid:
  • glikogen – životinjski šećer, nalazi se u jetri i mišićima životinja, nije važan za prehranu (nije dostupan u tom obliku, nego se u namirnicama životinjskoga podrijetla nalazi u obliku mliječne kiseline), ali ima važnu ulogu u metabolizmu ljudi jer je u njemu pohranjena energija.
Sretna knjiga - Internet trgovina