Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Sige, Estuarij, Bratovštine, Barbari, Heleni (Grci), Atmosfera (zračni omotač), Sumračnica, Feudalizam, Građa zemlje, Republika, Kameno doba, Prozirnost, Genocid, Obalni reljef, Salinitet, Provincija, Imperijalizam, Diktator, Religija, Oblik zemlje, Apostoli, Eolski reljef, Reljef, Piramide, Križarski ratovi, Legija, Datumska granica, Ustav, Svemir, Legenda, Romanizacija, Bizant, Proročište, Geološka doba, Jezgra, Polja u kršu, Geografska karta, Jame, Drugi svjetski rat, Demos,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Emulzije
Emulzija je smjesa dviju nemješivih tekućina. To je nestabilna smjesa koja se brzo nakon miješanja ponovo razdvaja na svoje sastojke. Da bi ona postala stabilna potreban je emulgator, tvar koja raspršuje jednu supstancu u drugoj u obliku sitnih kapljica.

Emulgator je tvar koja emulziju održava stabilnom. Primjeri emulgatora u hrani su žumanjak i senf; proteini i emulgatori malih i lakih molekula su također česti.

Od kemijskih emulgatora (koji se ne koriste u prehrani) najčešći su razni deterdženti i sapuni koji čiste tako da raspršuju masti u sitne kapljice, a one se u tom obliku miješaju s vodom i stvaraju emulziju. To je tipično svojstvo emulgatora.
Sretna knjiga - Internet trgovina