Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Riječni (fluvijalni) reljef, Oceani, Republikanizam, Povijesni izvori, Kralj, Ljudska prava, Arhiva, Estuarij, Morske struje, Kršćanstvo, Tlak zraka, Sumračnica, Religija, Špilja, Hramovi, Križarski ratovi, Barbari, Crta (lenta) vremena, Romanizacija, Datumska granica, Demos, Anaerobni organizmi, Knjižnica, Feudalizam, Geološka doba, Apostoli, Metalno doba, Republika, Oblik zemlje, Reljef, Faraon, Ekvator, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Kršćanski simboli, Karolinzi, Močvare, Polja u kršu, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Župan, županije, Feudalna davanja,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Frula jedinka
 
 
Još se prije nekoliko desetljeća, za lijepih svibanjskih dana, ponegdje iz tek prolistalih šuma i sa cvijetnih livada mogla čuti svirka fruli jedniki i dvojnica čijim su blagim zvukovima pastiri ublažavali dosadu.

 
UMJESTO FRULE - ČUJU SE AUTOMOBILSKE TRUBE
Danas pastira u našim krajevima gotovo da i nema, a zvukove jedinki i dvojnica zamijenili su zvuci radija, kasetofona, automobilskih truba, kompjutorskih igrica... Danas je takvo doba, ali bilo bi lijepo barem kojiput otputovati u ono vrijeme kada klinci, tražeći zabavu, nisu odlazili u prvu trgovinu igračaka iza ugla zgrade, već bi skoknuli do prvoga potoka te od suhih stabljika kukuruzovine napravili vodenicu, a od svježe vrbove kore male svirale kojima bi veselo "fićukali" gledajući vodenicu kako se okreće.
 
JEDINKE, DVOJNICE TAJNICE - VESELE FRULICE
Frule s jednom cijevi nazivale su se u Hrvatskom zagorju jedinke ili žvegle. Ponegdje su se još nazivale jednojnice (okolica Bjelovara) ili salve (Podravina). Ako su imale dvije ili tri cijevi, zvale su se dvojnice ili trojnice.

PITAJ BAKICU KAKO NAPRAVITI FRULICU
Jedinke su se najčešće izrađivale od bazge, ali i od nekih biljaka koje imaju šuplju stabljiku, npr. od trstike. Odrezala bi se suha bazgova stabljika, kojoj bi se očistila kora, a srčika se istisnula dužom, tankom grančicom. Potom je trebalo, još pročistiti šupljinu tako da bude glatka, a onda na jednu stranu umetnuti pisak (kao u blok-flauta koje možete vidjeti u nekim trgovinama glazbalima). Pisak je bilo malo teže izraditi pa su ga za djecu najčešće izrađivali odrasli. Na kraju bi se još svrdlom izbušile rupice za prebiranje (kojih obično ima šest) i jedinka bi bila spremna za sviranje.
Pitajte svoje djedove i bake (možda se još sjećaju) kako su se nekada izrađivale male "fućkalice" od

 
Stjepan Večković
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina