Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Ban, Katakombe, Religija, Atmosfera (zračni omotač), Sparta, Zakonik, Grčka mitologija, Gotika, Bizant, Socijalizam, Koncentracijski logor, Vrijeme, Senat, Dualizam, Legija, Termometar, Prozirnost, Škrapa, Demos, Oblik zemlje, Karolinzi, Aerobni organizmi, Knez, Glagoljaštvo, Legenda, Imperijalizam, Klif, Pučki tribuni, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Kameno doba, Inkvizicija, Republikanizam, Krapinski pračovjek, Mora, Komunizam, Obitelj, Meridijani i paralele, Zvijezde, Geološka doba,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Lipe Jive trga rože
 
Pavao Ritter Vitezović godine 1704. zapisao je i dva stiha iz pjesme koje su se pjevale u sjevernoj Hrvatskoj, u Slavoniji:
Lipe Jive trga rože,
Aj Lade, Lade, lipo Lade
Jive - Ive, Ivo
 
Lade - Lado: poganska božica, kako se nekad vjerovalo
 
Običaj je bio osobito rasprostranjen u sjevernoj Hrvatskoj. Seoske su skupine ili cijeli zaseoci palili svoj krijes, bučno se veselili, pjevajući, pa i pucajući, negdje se plesalo i kolo.

U prošlom stoljeću Ivan Kukuljević Sakcinski zapisao je poznatu pjesmu koja se pjevala uz kriješ u okolici Križevaca, a počinje stihovima:
Lep nam Ivo kres nalaže,   
na ivanjsko navečerje.
(na ivanjsko navečerje=uvečer uoči Ivanja)
 
Običaj je bio da se preko vatre preskače. Negdje su se palila dva ili tri krijesa jedan uz drugi, između kojih su prolazile majke s malom djecom, kako bi bila zdrava. Drugi dan se zbog istoga razloga preko garišta tjerala stoka, a ugarci se stavljali na razna, mjesta po imanju, npr. na njive, u vrtove...
Običaj paljenja vatri uz Ivanje bio je poznat i ostalim Južnim i drugim Slavenima, ali i Romanima i Germanima.
U Slavoniji i Bosni bio je uz Ivanje također običaj da se nose baklje od suhoga granja i kore, što se zvalo lile, ljilji (u Slavoniji) i mašale (u Bosni).
 
Mijo Lončarić
(Iz arhive časopisa Zvrk)
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina