Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kralj, Polovi, Grčki gradovi, Mjerilo, Kršćanstvo, Povijesni izvori, Rimsko carstvo, Atmosfera (zračni omotač), Perzija, Bizant, Arhiva, Jame, Mjesec, Olimpijske igre, Socijalizam, Svemir, Prozirnost, Eolski reljef, Feudalizam, Pad zapadnog rimskog carstva, Romanizacija, Termometar, Jugo, Grčka mitologija, Arhiv, Temperatura, Ledenjački reljef, Romantizam, Gotika, Rimsko graditeljstvo, Morske struje, Katakombe, Pismo, Heleni (Grci), Salinitet, Ban, Globus, Kmet, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Riječni (fluvijalni) reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Mezomarinero (2)
Da bi se zdrica od kraja moj dida uzme mezomariner i njime se zdrica od rive. Kada se kaić uputi mezomariner stoji ispod škafa o' kaića, a kad didi brzo zatriba ja ga odma vatan i didi ga dodan. On uzme mezomariner i sa njim uvati bovu na koju veže kaić.

Bova je vezana za kolpomorto pa mezomariner dobro dođe da se kaić akošta do rive.

A tek čuda, kad nema rive a triba se akoštat na mrkintu od Ošjaka.

Onda nastane konfužjun, jer dida nervožasto viče na me:
»Dite! Pazi da kaić ne udre u mrkintu od Ošjaka!«
Capa i mene nervož, pa ne znam jesan li na suvo ili na mokro.
Gledan desno, gledan livo i vičen:
»Dida, eno hobotnica!«
»Di, di?« – reče dida.
»Dodaj mezomariner, brzo!«

Ispod pajola brzo izvuče bilu krpu, a ispod škafa ja mu dodan sić. Nagne se dida na bandu kaića i sa dva, tri suca mezomarinerom udre hobotnicu. Čili mu 'id pasa kad je uvati hobotnicu. Ja trčem na škaf, a dida viče:
»Skoči na mrkintu, vrć ću ti konop!«

Capan konop, vežem ga za veliki bovan. Dida čili sritan skoči u more i sa mnom zapiva po mušku.

Čilo vrime mu je na pameti hobotnica koju će u slast za večeru izist. A još ako je svari lešo i začini s malo uja i bokun kapule. Ala gusta!

Znan ja da će me moj dida opet vodit na more jer mu nosin sriću. A znate da je mezomarinero po'mornara. A mom didi ja san čili.

Ena Lacić, IV. d.
OŠ  Split 3, Split
Mentor: Linda Končan
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina