Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Reljef, Padaline, Ponikve, Unitarijanizam, Filipike, Sige, Hramovi, Atmosfera (zračni omotač), Oceani, Helenizam, Mitologija, Plašt, Apostoli, Oblik zemlje, Bratovštine, Ustav, Prvi svjetski rat, Močvare, Grčka mitologija, Pokrštavanje, Glagoljaštvo, Karolinzi, Islam, Heleni (Grci), Knez, Seoba naroda, Stanica, Bizant, Sumračnica, Ban, Egejske civilizacije, Moneri, Kralj, Anaerobni organizmi, Olimpijske igre, Prosvjetiteljstvo, Ratni zločini, Litosferne ploče, Ekvator, Proročište,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Proljeće zeleno k nama već juri, glazbene igre nove ti zaigrat požuri!
Sada – kad o ritmu znate baš sve, dragi zvrkovci – otkrit ću vam još jednu tajnu: u ritmu se mijenjaju i godišnja doba. Evo, već je poodavno iza nas jesen, uskoro će biti i zima. Stiže nam veselo proljeće. Zavirimo zajedno u Zvrkovu proljetnu glazbenu stvaraonicu!
 
Proljeće zeleno k nama već juri, glazbene igre nove ti zaigrat požuri!
 
Sunce topi snijegu svaki bijeli trag,
pretvara ga u kapljice i budi travnat sag.
Sretna ptica sjenica pesmu suncu pjeva,
a pospana visibaba pokraj stabla zijeva.
 
Iz ove kratke proljetne pričice izdvojimo zgodne za sviranje sličice:
 
SNIJEG
SUN-CE
KA-PLJI-CE
VI-SI-BA-BE
 
Ovako svirajući i izgovarajući već smo se puno igrali. No, poigrajmo se malo drukčije. Bit će najbolje u razredu, s prijateljima, jer za igru vas treba barem osmero.
 
TRAGAČI I SVIRAČI

Podijelit ćemo se učetiri grupe, a trebat će nam i naši stari znanci – instrumenti udaraljke. Nemate li instrumente, može poslužiti i vaše tijelo: prsti, ruke, noge... Osim instrumenata, u ovoj će igri svakoj grupi biti potreban jedan svirač i barem jedan tragač. Što je više tragača u grupi, igra je zanimljivija. Kad se podijelite u grupe, dogovorite se koja će grupa biti obitelj pahuljica, sunčevih zraka, kapljica ili visibaba, odnosno tko će svirati koju sličicu.
 
PRAVILA IGRE SU LAKA – NAUČITI IH MOŽE ZVRKOGLAVA SVAKA

Tragači neka se povuku u jednu stranu prostorije, a svirači se moraju rasporediti svuda naokolo. Svirači neka naizmjenično odsviraju svoje zadatke, a tragači zatvorenih očiju – samo pomoću svoga nepogrešiva sluha – moraju otkriti gdje se u prostoriji nalazi njihov svirač. Pobijedit će grupa, odnosno obitelj, koja se najprije nađe na okupu. Ne zaboravite, ne smijete viriti i varati! U igri je bitno sudjelovati!
 
A za one kojima igre nikad dosta, evo još jedne za dobro proljetno raspoloženje. Naučimo najprije jednu novu brojalicu.
 
HAJD' I-ZA-ĐI, MED-VJE-DE,
IZ JAZ-BI-NE MRAČ-NE TE!
JOŠ ZA ME-NE NI-JE DAN
SLA-ĐI MI JE ZIM-SKI SAN.
UZ IGRU I VESELJE NE ZABORAVIMO NA UČENJE!

Naš prvi zdatak u ovoj igri bit će da zajednički izbrojimo brojalicu. Ako ne znate kako, sjetite se one koju sigurno znate – ECI, PECI, PEC..., pa na isti način izbrojite ovu. Kada tako izgovaramo, razbrojavamo brojalicom, kažemo da IZGOVARAMO MJERU – METAR BROJALICE.
 
Savladavši brojalicu, pokušajmo u igru uključiti instrumente ili dlanove. Sa svakim izgovorenim slogom pljesnimo rukama ili udarimo u instrument.
 
Evo novoga zadatka! Uzmimo svi instrumente ili se jednostavno poslužimo svojim rukama i pomoću njih ispričajmo tekst brojalice. To se radi tako da pljesnemo rukama ili udaraljkama sa svakim izgovorenim slogom. Kad sviramo, pri izgovaranju svakoga sloga, odnosno pričamo instrumentom tekst brojalice, kažemo da SVIRAMO ili IZGOVARAMO RITAM BROJALICE.
 
SAD KAD SVE VEĆ DOBRO ZNAMO, VRIJEME JE DA SE OPET MALO POIGRAMO

Stanite u krug i odaberite tko će započeti brojati brojalicu prije dogovorenim pokretom (dizanjem ruke, skokom naprijed...). Lančano za njim pri brojanju naglas pokret ponavlja svaki slijedeći u krugu. Kad se svi u krugu izredaju čineći zadani pokret, onaj koji iznova započinje brojalicu izmišlja novi pokret. A onda, na isti način, lančano u krugu pokušajte pljeskom, udaraljkom ili pokretom ispričati tekst – odsvirati ritam brojalice.
 
Vjerujem da ste se zabavili uz ovo proljetno glazbeno vježbanje. No već idućega puta čeka vas pravo iznenađenje! Glazbeno putovanje brežuljcima i dolinama na koje vas vode MELODIJE...
 
Pripremila: Rahela Marušić
Snimila: Tatjana Šilipetar
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina