Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Rimsko graditeljstvo, Hramovi, Meridijani i paralele, Glagoljaštvo, Karolinzi, Jezgra, Morske struje, Mora, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Vjetar, Muzej, Križarski ratovi, Oceani, Benediktinci, Prosvjetiteljstvo, Republikanizam, Legija, Plemić, Krški reljef, Feudalizam, Tlak zraka, Arhiva, Suverenitet, Kora, Egejske civilizacije, Škrapa, Helenizam, Pismo, Apostoli, Sumračnica, Plima i oseka, Bratovštine, Eolski reljef, Termometar, Kralj, Mitologija, Atena, Prvi svjetski rat, Obalni reljef, Ustav,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Elektrometeori
Elektrometeor je vidljiva ili čujna manifestacija pražnjenja atmosferskog elektriciteta.
 
Grmljavina - To je jedno ili više naglih pražnjenja atmosferskog elektriciteta koje se očituje munjom (sijevanjem) i grmljenjem.
 
Vatra Sv. Ilije- To je izbijanje elektriciteta iz raznih uzdignutih predmeta na Zemlji (npr. iz brodskih jarbola, gromobrana ili antena) ili zrakoplova u letu, kao posljedica tihog pražnjenja. Kod velikih napetost, za vrijeme oluja, to pražnjenje postaje vidljivo i tada se zove vatra Sv. Elma.
 
Polarna svjetlost (aurora) - To je jedna od najzanimljivijih svjetlosnih pojava u prirodi. Boja te svjetlosti obično je bjelkasta sa žućkastim, crvankastim i zelenkastim nijansama; rjeđe se vide plavkaste i ljubičaste nijanse. Obično se vidi u polarnim i visokim širinama gdje je Zemljino magnetsko polje najjače (Grenland i Kanadsko otočje), i to na sjevernom dijelu horizonta za vrijeme "bijelih noći". Javlja se u raznim oblicima.

Trajanja i snaga polarne svjetlosti zavisi ponajprije od aktivnosti Sunčevih pjega. Snažnije Sunčeve oluje popraćene su dužom polarnom svjetlošću, koja može trajati neprekidno danju i noću.
Sretna knjiga - Internet trgovina