Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Barbari, Župan, županije, Moneri, Močvare, Mora, Geografska karta, Suverenitet, Dualizam, Riječni (fluvijalni) reljef, Republikanizam, Bizant, Polovi, Aerobni organizmi, Morske struje, Vrijeme, Genocid, Demos, Holokaust, Povijest, Kolonizacija, Mezopotamija, Knjižnica, Špilja, Plima i oseka, Obalni reljef, Arhiv, Faraon, Rimski gradovi, Feudalizam, Kmet, Pučki tribuni, Rimsko graditeljstvo, Pokrštavanje, Obitelj, Romanizacija, Plebejci, Pad zapadnog rimskog carstva, Zakonik, Crta (lenta) vremena, Egejske civilizacije,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Proučavanje Zemljine atmosfere
Sve vremenske pojave javljaju se kao prvo zbog razlika u temperaturi između pojedinih područja na Zemlji, odnosno u njezinoj atmosferi. Kad tih razlika ne bi bilo, ne bi bilo ni uvjeta za stvaranje vremenskih pojava. U tom slučaju bi posvuda bilo jednako vrijeme. Razlike u temperaturi Zemlje nastaju zbog nejednolika zagrijavanja pojedinih područja.
 
Najveće su razlike u temperaturi između područja na ekvatoru i na polovima, i u njima valja tražiti glavne uzroke različitosti klime Zemlja i uzroke opće cirkulacije u atmosferi. Zbog toga se proučavanju atmosfere pridaje posebna važnost, i ono je jedan od glavnih zadataka meteorologije. S razvojem tehnike razvijala su se i sredstva za aerološka mjerenja. Izrađuju se i puštaju u atmosferu zračni zmajevi (18. st.), aerostati (1804.), baloni-sonde (1892.), radio-sonde, pilot-baloni, meteorološki zrakoplovi, stratostati, meteorološke rakete i umjetni sateliti. Za određivanje donje granice oblačnog sloja upotrebljavaju se meteorološki reflektori.
 
Meteorološki radari sve se više upotrebljavaju za ispitivanje i motrenje atmosfere. Upotreba satelita za meteorološka motrenja do sada je najveće dostignuće u razvoju sinoptićke meteorologije. Za kratko vrijeme i u bilo kakvim vremenskim uvjetima ti sateliti mogu na Zemlju poslati podatke o elementima atmosfere.
Sretna knjiga - Internet trgovina