Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mitologija, Kmet, Obalni reljef, Reljef, Krunidba, Stanica, Pokrštavanje, Diktator, Apostoli, Plebejci, Crta (lenta) vremena, Filipike, Plašt, Krški reljef, Komunizam, Računalo, Helenizam, Bratovštine, Aerobni organizmi, Civilizacija, Republikanizam, Muzej, Atena, Plima i oseka, Estuarij, Salinitet, Građa zemlje, Olimpijske igre, Grčka mitologija, Pučki tribuni, Demos, Romanizacija, Vjetar, Heleni (Grci), Drugi svjetski rat, Morske struje, Geografska karta, Koncentracijski logor, Kolonizacija, Provincija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Tajland - zemlja osmijeha i orhideja
Tajland je čarobna zemlja u jugoistočnoj Aziji, od Hrvatske udaljena oko pola dana leta zrakoplovom. Čim stignete u nju, Tajlanđani će vas dočekati nasmiješena lica, malim naklonom i tajlanskim pozdravom Sawasdee. 
 
Kad izađete iz zračne luke, okruživat će vas raznobojno i mirisno cvijeće, ponajčešće orhideje i lotosov cvijet.
Cvijeće je u Tajlandu zbilja posvuda: na ulicama, u vrtovima, u hramovima... Ulice su pune ljudi i djece, jer je vrlo toplo, pa se tijekom čitave godine živi vani.
 
KUKCI SU VRLO POŽELJNI, ALI SAMO PRŽENI

Kao i u ostalim zemljama u ovom dijelu azijskoga kontinenta, u Tajlandu se jede puno riže. No, na jelovniku su i tajlandska tjestenina, juhe, meso i povrće – sve izrezano na komadiće. Okus jela je drukčiji nego smo mi navikli: u sva se jela stavlja i malo šećera; ako ne dolazi šećer, stavljaju se – ljute papričice! Jedu se čak i prženi kukci, a prodaju ih na tržnicama. Na tajlandskim se tržnicama prodaje i koješta drugo; kao kućni ljubimci mogu se kupiti i obojeni pilići i pačići!
 
MAJMUN PRAVI NIJE, AKO NE IZVODI MAJMUNARIJE!
 
Tajland je posvuda osvježen živim bojama – od zelenila rižinih polja, raznobojna cvijeća do životinja. Ova je zemlja domovina raznim egzotičnim životinjama, koje mi možemo vidjeti samo u zoološkom vrtu! A koliko ima biljnih i životinjskih vrsta? Tko bi ih znao nabrojiti! Samo je nacionalnih parkova više od 80! Čim se čovjek malo udalji od glavnoga grada Bangkoka, susrest će slonove i majmune. S majmunima je lako sprijateljiti se – rado će pred vama izvoditi majmunarije. Najdraže im je zaviriti u vau torbu, čak i kad je na leđima, te potražiti hranu! Možda to nećete ni primijetiti!
 
AKROBATSKI SLON PLEŠE ROCK AND ROOL
 
Dok su odrasli slonovi veliki i zastrašujući, slonići su naše visine. Brzo ćete se sprijateljiti, ponudite li im banane! Na velikim se slonovima može i jahati, ako se ode na izlet u džunglu, a može se posjetiti i farmu slonova, gdje dresirani slonovi izvode različite akrobacije.
 
TKO ŽELI MIRNE SNOVE, GRADI KUĆICU ZA DUHOVE
 
U Tajlandu, osim svih čuda prirode, ima i zanimljivih gradova. Bangkok je i najveći grad: ima gotovo 8 milijuna stanovnika, dakle – gotovo dvaput više nego čitava Hrvatska. U Bangkoku su mnogi budistički hramovi, kineska i indijska četvrt, te stara i nova kraljevska palača. Većina tajlandskih obitelji stanuje u kućama, a svaka kuća u dvorištu ili vrtu ima i svoju – kućicu za duhove.
Tajlanđani vjeruju da bi, kada ne bi imali tu kućicu za duhove, duhovi predaka živjeli s njima u njihovoj kući. Zato im u njihovima malim kućicama, koje nalikuju kućicama za ptice kod nas, ostavljaju hranu, cvijeće i svijeće. I unutrašnjost tih kućica ponekad je ukrašena.
 
Još se puno toga može vidjeti i doživjeti u ovoj zemlji cvijeća i osmijeha! ZAPAMTITE – SAWASDEE!
 
Pripremila i snimila: Maja Jesih
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina