Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Olimpijske igre, Metalno doba, Prvi svjetski rat, Atena, Klasicizam, Legija, Muzej, Oceani, Ban, Suverenitet, Personalna unija, Demos, Planeti, Kršćanstvo, Romanizacija, Drugi svjetski rat, Temperatura, Bura, Meridijani i paralele, Prozirnost, Hramovi, Holokaust, Krapinski pračovjek, Helenizam, Koncentracijski logor, Filipike, Jugo, Ledenjački reljef, Egejske civilizacije, Krški reljef, Republika, Obalni reljef, Stanica, Špilja, Estuarij, Polja u kršu, Eolski reljef, Imperijalizam, Računalo, Polovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kuda ići, kompas će ti reći
Što je kompas?

Magnetski je kompas instrument u kojem slobodno viseći magnetski element (najčešće magnetska igla) pokazuje smjer magnetskog polja zemaljske kugle, pa se po tome može orijentirati, tj. mogu se odrediti strane svijeta.

Tko ga je izumio?

Kompas je stari kineski izum, nastao oko 100. godine. No nisu ga izumili moreplovci niti istraživači! Kineski gataoci koristili su se  na pločama za «gledanje u budućnost» jednom vrstom kamena, zapravo minerala, koji je bio poput željeznog oksida. Taj se oksid poravnavao u smjeru  sjever-jug. Konačno je netko primijetio da se mineral vijek jednako poravnava te da je bolji za određivanje smjera kretanja nego za proricanje budućnosti. Prvi su kompasi bili četvrtasti. Na njima su bile označene strane svijeta i neka zviježđa. Magnetna igla bila je načinjena u obliku žličice, od minerala s magnetskim svojstvima, a uvijek je pokazivala jug. Prvi pokazivači smjera koji nisu sličili žličicama, nego iglama pojavili su se u 8. stoljeću, također u Kini. U 9. stoljeću kompasi su već postali uobičajena naprava za navigaciju na brodovima.
 
I ti možeš napraviti kompas?
 
Za izradu jednostavnog kompasa potrebno je:
  • plastična čaša
  • olovka
  • magnet
  • konac
  • igla ili pribadaća
  • pluteni čep
Trljajte iglu krajem magneta. pazite da trljate uvijek uistom smijeru. Da se igla magnetizira dovoljno je tridesetak puta prevući je magnetom. Provjerite jeste li uspjeli tako da magnetiziranom iglom pokušate podići drugu iglu. Potom odrežite od plutenog čepa pola centimetra debeo okrugli dio pa u njega zabodite iglu. U plastičnu čašu nalijte vodu. stavite čep s iglom u sredinu čaše. Vaš je kompas gotov! Čep s iglom okrenut će se u smjeru sjever-jug. Želite li napraviti viseći kineski kompas, zavežite jedan kraj kratka konca na sredinu magnetizirane igle, a drugi kraj pričvrstite za olovku pa olovku položite na rub (prazne) plastične čaše. I igla koja visi na koncu okrenut će se u smjeru sjever-jug.

Gdje se sve rabi kompas?
 
I dandanas, unatoč instrumentima koji sa satelita mogu očitati položaj broda ili zrakoplova, još uvijek se na moru i u zraku za orijentaciju upotrebljavaju i magnetski kompasi. Mnogi izletnici, alpinisti, planinari i sportaši koriste se njime kako bi odredili kojim putem moraju poći. Na rally-utrkama na kojima nema čvrsto utvrđene staze vozači se koriste kompasom za određivanje smjera vožnje. A ako u razredu imate kojeg izviđača, on će vam sigurno znati reći kako sve korisno upotrijebiti tu napravu.
 
Jeste li znali…
 
… da je kompas jedan od izuma koji je prije stigao u Europu nego u arapski svijet (za razliku npr. od brojeva i mnogih medicinskih otkrića);
… da je portugalski crtač zemljopisnih karata Pedro Reinel prvi nacrtao kartu kompasa (zove se još ruža kompasa) i na njoj označio 32 smjera? Posebno je označio smjer prema svetoj zemlji.
….. da se vrh igle koji pokazuje sjever obično označava crvenom bojom?
 
Pripremio: Josip Štilinović
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina