Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Drugi svjetski rat, Prosvjetiteljstvo, Helenizam, Kolonizacija, Seoba naroda, Plebejci, Mjerilo, Ljudska prava, Oceani, Metalno doba, Padaline, Mezopotamija, Građa zemlje, Knjižnica, Estuarij, Oblik zemlje, Klif, Povijesni izvori, Republika, Plemić, Grčka mitologija, Totalitarizam, Bizant, Zakonik, Zvijezde, Vrijeme, Arapska kultura, Apostoli, Genocid, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Kameno doba, Demos, Delta, Povijest, Piramide, Vjetar, Ponikve, Gotika, Olimpijske igre, Plima i oseka,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Nikola Tesla - genijalni izumitelj
Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu
 
Jeste li znali da je jedan od najvećih svjetskih izumitelja Nikola Tesla rođen u hrvatskom selu Smiljanu?
 
Tesla je govorio 6 jezika, imao izvanredne reflekse i odličnu tjelesnu spremnost
 
Patentirao je više od 700 izuma, a da bi se shvatio značaj pronalaska izmjenične struje dovoljno je podsjetiti da, zahvaljujući njoj, danas koristimo uobičajene uređaje poput televizora, računala, kućanskih aparata – ona pokreće gotovo sve što nas okružuje.
 
Nikola Tesla-znanstvenik izvan vremena
 
OD SMILJANA DO NEW YORKA
 
Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. u selu Smiljanu nedaleko od Gospića. Tu je započeo i školovanje, a nastavlja ga u Gospiću, gdje završava osnovnu školu, a zatim i nižu realnu gimnaziju. Višu realnu gimnaziju polazi u Karlovcu (1870. – 1873.). Studira tehniku na Visokoj tehničkoj školi u Grazu. Godine 1880. u Pragu sluša predavanja na Karlovu sveučilištu, a zatim odlazi u Budimpeštu i zapošljava se u Centralnom telegrafskom uredu ugarske vlade. Aktivno sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale u tom gradu. U Budimpešti (1882.) otkriva načelo okretnoga magnetskoga polja. Ovim svojim genijalnim otkrićem Tesla je omogućio izradu prvih elektromotora izmjenične struje, a time i njezinu primjenu u najširem opsegu.
  
Na naslovnici Time-a za svoj 75.rođendan
 
U želji da svoje otkriće primijeni u praksi, odlazi u Pariz i zapošljava se u centrali Edisonove tvrtek za Europu, gdje stječe velik ugled – čak ga uspoređuju sa slavnim Edisonom. U srpnju 1884. godine Tesla stiže u New York i zapošljava se u Edisonovu laboratoriju, te ubrzo postaje jedan od njegovih najcjenjenijih suradnika.
 
HRVATSKI IZUM
TESLIN LABORATORIJ ČUDA STVARA
 
Nikola Tesla istražuje u svojem fizikalnom laboratoriju
 
U proljeće 1887. godine Tesla osniva vlastiti laboratorij. Otkupljuje ih poznati američki tvorničar George Westinghouse, i sam izumitelj. On je projektom rađenim na osnovi Teslinih pronalazaka pobijedio na natječaju za izgradnju najsuvremenije i najveće hidrocentrale toga vremena – hidrocentrale na slapovima Nijagare. Od 1889. godine, kad konstruira svoje prve generatore struja visokih frekvencija, dobivajući uz to i vrlo visoke napone, ovaj će dio elektrotehnike prevladavati u Teslinom daljem radu.
 
„Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, žalim što nemaju svoje!“
 
Na tom dotad posve nepoznatom i neistraženom području, Tesla je došao do genijalnih otkrića, koja su danas osnova mnogih grana elektrotehnike: elektromedicine, radiotehnike, radarske tehnike... Izvanredna je zasluga Nikole Tesle u rješavanju temeljnih problema u tim granama elektrotehnike, a predavanja koja je o strujama visokih napona i visokih frekvencija održao u SAD, Londonu i Parizu donijela su mu svjetsku slavu i mnogobrojna priznanja.
 
Nikola Tesla opisuje svoj izum predstavniku električne kompanije
 
Jeste li znali da...
  • godine 1895. požar uništava Teslin laboratorij, a u njemu i sve strojeve i uređaje, te bilješke i tehničku dokumentaciju o njegovu dotadašnjem radu? To je Teslu vratilo gotovo na početak, te zaustavilo ili čak potpuno onemogućilo razvoj pojedinih njegovih izuma;
  • prva suvremena hidroelektrana u povijesti na slapovima Nijagare označava konačnu pobjedu Teslina sustava izmjenične struje? Uz nju danas stoji spomenik našem geniju Nikoli Tesli;
  • mnoga su Teslina otkrića, nažalost, bila pripisivana drugim "izumiteljima", ali je s vremenom ova nepravda postupno ispravljena?
Teslin generator za izmjeničnu struju 
 
Teslin indukcijski motor
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina