Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Grčki gradovi, Senat, Sumračnica, Krapinski pračovjek, Povijest, Atmosfera (zračni omotač), Barbari, Drugi svjetski rat, Mjesec, Diktator, Klasicizam, Olimpijske igre, Barbari, Dualizam, Perzija, Krunidba, Jame, Geološka doba, Republikanizam, Riječni (fluvijalni) reljef, Špilja, Meridijani i paralele, Pad zapadnog rimskog carstva, Mezopotamija, Rimska vojska, Vjetar, Unitarijanizam, Atena, Heleni (Grci), Plemić, Polja u kršu, Romantizam, Kora, Ratni zločini, Konzul, Plima i oseka, Kršćanstvo, Ekvator, Rimski gradovi, Termometar,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Betlehemska zvijezda i rođenje Isusa
Ako je Isus rođen u nedjelju, 1.ožujka, 7. g. pr. Kr., to je bila godina trostruke konjunkcije iste dvije planete kada se 27. svibnja, 5. listopada i 1. prosinca Jupiter približio Saturnu u sazviježđu Riba. Konjunkcije je prvi izračunao astronom Johannes Kepler 1603. godine.
 
Prvu konjunkciju možda su započela tri kralja (mudraca) na njihovom putu u Izrael. Prema drugoj konjunkciji možda su se ravnali. Treća konjunkcija u prosincu možda je ukazala na Isusovo rođenje. Međutim, 2. lipnja 2. g. pr. Kr. dogodila se i konjunkcija Venere i Jupitera u Lavu. Godine 314. car Konstantin Veliki promijenio je datum Isusovog rođenja s 1. ožujka na 25. prosinac tako da se poklapa s datumom jednog poganskog festivala sunca. Zvijezda viđena na istoku koja je navodno vodila mudrace spominje se samo u Evanđelju po Mateju.
Sretna knjiga - Internet trgovina