Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Imperijalizam, Globus, Meridijani i paralele, Republika, Bratovštine, Pismo, Komunizam, Piramide, Socijalizam, Ustav, Pučki tribuni, Planeti, Senat, Reljef, Kmet, Litosferne ploče, Ljudska prava, Metalno doba, Seoba naroda, Arhiva, Grčki gradovi, Arapska kultura, Katakombe, Romantizam, Grčka mitologija, Plima i oseka, Faraon, Mezopotamija, Anaerobni organizmi, Plemić, Knez, Tlak zraka, Unitarijanizam, Bura, Civilizacija, Zvijezde, Perzija, Muzej, Kršćanski simboli, Koncentracijski logor,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Membrane
Stanične membrane

Govorili smo o stanicama koje predstavljaju organizacijsku jedinicu u biologiji. Pogledajmo sada staničnu membranu te kako ona sve djeliće drži na okupu. Kada razmišljate o membrani, zamislite je kao veliku plastičnu vreću s nekoliko malih rupica. Vreća drži na okupu sve stanične djeliće i tekućinu unutar stanice, a sve nečiste stvari zadržava izvan stanice. Rupe služe kako bi puštale određene stvari bilo unutar bilo izvan stanice.
 

Fleksibilne spremnice

Stanična membrana nije jedna čvrsta cjelina. Sve u životu sastavljeno je od malih dijelova, a to vrijedi i za membranu. Strukture koje nazivamo  bjelančevine i fosfolipidi čine veći dio membrane. U toj su vreći fosfolipidi glavni dio. Bjelančevine se nalaze oko rupa i pomažu molekulama da izlaze i ulaze u stanicu.
 
Znanstvenici opisuju organizaciju fosfolipida i bjelančevina kao fluidni mozaični model. Ovaj model pokazuje da su fosfolipidi u obliku glave i repa. Glava voli vodu (hidrofilna je), repovi je ne vole (hidrofobični su). Repovi se međusobno sudaraju, a glave su izvan i nalaze se u vodenom području koji okružuje stanicu. Dva sloja stanice imenujemo dvosloj.

Sastavni dio membrane

A što je s membranom bjelančevina? Znanstvenici su otkrili da bjelančevine plutaju u tom dvosloju. Određene bjelančevine nalaze se unutar stanice, a neke druge izvan. Ostale bjelančevine prolaze kroz ovaj dvosloj s jednim krajem izvan stanice, a s drugim unutar. One bjelančevine koje prolaze kroz stijenku imaju vrlo važnu ulogu prilikom aktivnog prijenosa iona i manjih molekula.

Više membrana

Kada saznate više o organelama unutar stanice, vidjet ćete da većina njih ima membranu. Međutim, one nemaju isti kemijski sastav kao stanična membrana. Svaka membrana jedinstvena je za organelu. Membrana koja okružuje lizosom razlikuje se od membrane oko endoplazmičnog retikuluma. Obje se razlikuju od stanične membrane.
 
Određene organele imaju dvije membrane. Mitohondrij ima unutarnju i vanjsku membranu. Vanjska membrana sadržava mitohondrijske dijelove. Unutarnja molekula sadržava probavne enzime koji razgrađuju hranu. Cijelo vrijeme govorili smo o membranama, no potrebno je i zapamtiti da sve one koriste osnovnu fosfolipidnu stijenku, ali i imaju druge različite dijelove.
 
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina