Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Svemir, Arhiv, Komunizam, Temperatura, Močvare, Feudalizam, Ustav, Socijalizam, Mjesec, Personalna unija, Knez, Obitelj, Obalni reljef, Republikanizam, Globus, Metalno doba, Mora, Barbari, Republika, Kolonizacija, Računalo, Plebejci, Senat, Špilja, Kršćanstvo, Romanizacija, Vrijeme, Barbari, Ekvator, Demos, Sumračnica, Apostoli, Rimska republika, Inkvizicija, Salinitet, Kora, Mjerilo, Sparta, Anaerobni organizmi, Pismo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kako se drveće bori s hladnoćom
Tijekom oštrih zimskih mjeseci u sjevernoj hemisferi, drveće mora izdržati sušne uvjete gotovo isto kao i njihove kolege u vrelim pustinjama.

Tlo je okovano snijegom i ledom, pa stabla jednostavno ne mogu doći do vode kojom bi se nahranila. Drveću za preživljavanje preostaje samo biljni sok otprije sadržan u njegovim listovima. To se najbolje može vidjeti na iglicama bora. Ukoliko se biljni sok u listu zaledi, list će se raširiti i raspuknuti. Borove iglice, međutim, sadrže vrlo malo biljnog soka pa nema mnogo tekućine koja bi se smrznula. A vodena para teško izlazi iz sitnih pora na borovim iglicama jer su one uvučene u duboke brazde.
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina