Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Islam, Kameno doba, Klif, Arhiva, Egejske civilizacije, Građa zemlje, Heleni (Grci), Proročište, Kolonizacija, Križarski ratovi, Ban, Bizant, Atmosfera (zračni omotač), Plemić, Aerobni organizmi, Pokrštavanje, Krunidba, Rimska vojska, Grčka mitologija, Barbari, Unitarijanizam, Zvijezde, Religija, Socijalizam, Stanica, Feudalizam, Piramide, Eolski reljef, Jugo, Metalno doba, Klasicizam, Vjetar, Diktator, Pismo, Demos, Morske struje, Riječni (fluvijalni) reljef, Globus, Sparta, Koncentracijski logor,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kisele kiše, zbog njih biljke venu sve više
Jesi li ikada čuo za kisele kiše?  Znaš li što je to? Je li to kiša upala u limunadu? Na žalost, radi se o "zločestoj" kiši...

 
Kad auto vozi, on ispušta razne plinove. Kad u električnim centralama izgara ugljen da bi se proizvela struja, u zrak također izlaze plinovi. Ti se plinovi dižu uvis do oblaka i tamo se miješaju s kišom ili snijegom. Neki od tih plinova čine kišu kiselom, kao što je ocat ili limunski sok. Tako nastala kiselina pada s kišom ili snijegom natrag na zemlju. To se naziva kisela kiša.
 
 
Kisele kiše - saznaj kako djeluju
 
Načini pokus i saznaj kako kiselina djeluje na biljke.
 
Što ti je potrebno:
 • šest samoIjepljivih etiketa
 • tri male biljke (možeš ih sam uzgojiti  iz sjemena), od kojih  ćemo dvije morati žrtvovati «za znanost»
 • tri staklenke s poklopcima, volumena  1litre
 • jedna šalica
 1. Na dvije naljepnice napiši: puno kiseline; nalijepi ih na prvu staklenku i prvu teglicu s biljkom. U staklenku ulij punu šalicu octa, a onda je napuni vodom do kraja.
 2. Na druge dvije naljepnice napiši: malo kiseline; nalijepi ih na drugu staklenku i na drugu teglicu s biljkom. U staklenku ulij octa za visinu jednog prsta pa je napuni vodom do kraja.
 3. Na posljednje dvije naljepnice napiši: pitka voda; jednu nalijepi na treću staklenku, a drugu na treću teglicu s biljkom. Staklenku napuni čistom vodom.
 4. Stavi biljke jednu do druge na prozorsku dasku da bi imale jednaku količinu svjetla.
 5. Kada zalijevaš biljke (svaka 2-4 dana), zalij ih samo vodom iz odgovarajućih staklenki.
 6. Broji dane dok ne vidiš prve promjene kod biljaka. 
Otkrit ćeš da će biljka brže umirati što je više kiseline u vodi. To isto se događa u prirodi kada padaju kisele kiše, samo sporije jer je u našem pokusu voda za zalijevanje kiselija od kisele kiše. 
 
Ida Mati
 
Što ste otkrili?
Kisele su kiše __________________ za biljke, životinje, šume, rijeke, jezera...
 
 • osvježavajuće
 • zdrave
 • štetne
 • korisne
Sretna knjiga - Internet trgovina