Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Filipike, Estuarij, Konzul, Demos, Močvare, Riječni (fluvijalni) reljef, Republikanizam, Salinitet, Plima i oseka, Mjesec, Helenizam, Klif, Legenda, Piramide, Kompas, Jugo, Proročište, Oblik zemlje, Ratni zločini, Sumračnica, Egejske civilizacije, Knjižnica, Pismo, Građa zemlje, Ljudska prava, Sige, Eolski reljef, Kora, Termometar, Anaerobni organizmi, Plemić, Litosferne ploče, Crta (lenta) vremena, Krški reljef, Svemir, Oceani, Hramovi, Zakonik, Totalitarizam, Sparta,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Zelen Božić
I najmanje drvce ukras je prirode
 
Teško je zamisliti Božić bez svima dragog božićnog drvca. Tih je dana ono centar našega svijeta - pažljivo ga biramo, smještamo u najljepši kutak svoga doma, kitimo kuglicama i žaruljicama, divimo se njegovoj ljepoti.
 
Na kompostištu se posječeno drvce pretvara u gnojivo. A onda, naoko niotkud, pod njim se stvore šareni darovi. Kakvo veselje! No čim godina Nova prođe valja nam ga se odreći.

No mi ne želimo da naše drvce završi u smeću. Ono ipak zaslužuje nešto bolje.
 
 
ŽIVO DRVO - NAJSRETNIJE DRVO

U predbožićne dane tržnice su preplavljene posječenim drvcima svih veličina (ona veća nekim su životinjama možda bila dom). Svake se godine, ne samo kod nas, posiječe čitava šuma smreka i jela. Ta prekrasna stabla zasjat će posljednji put u našim domovima i onda nestati. Ne sudjelujte u toj tužnoj priči! Najsretnije drvo živo je drvo. Nagovorite roditelje da kupe drvce j tegli. Nakon blagdana možete ga zasaditi u vrt ili ostaviti do idućeg Božića. Ako nemate vrt, u obzir dolazi i školsko dvorište, obližnja šuma...
 
ZALIJEVAJ SVOJE DRVCE

Živo se drvce može kupiti na tržnici u rasadniku. Kada ga uneseš u sobu, stavi ga na svjetlo, ali ne preblizu izvoru topline, jer će inače početi odbacivati iglice i osušiti se. Zemlja u tegli stalno mora biti vlažna. Poslije Nove godine skini s njega ukrase i premjesti ga na neko hladnije mjesto, da se privikne na hladnoću. Nakon nekoliko dana posadi ga vani ili pričekaj malo toplije dane, dok se zemlja ne odledi.
 
LIJEPI I BEZ MIRISA

U trgovinama se mogu kupiti i vrlo lijepi umjetni borovi. Neki ih ljudi ne vole jer nemaju opojni miris smole, ali kada jednom kupite takav bor, imate ga zauvijek.
 
NAKON BLAGDANA NA KOMPOSTIŠTE

No i posječena drvca mogu nečemu poslužiti: mogu se skupiti na gomilu i ostaviti da se razgrade u gnojivo. Unatrag dvije godine poduzeće "Zrinjevac" organizira u Zagrebu skupljanje i odvoženje božićnih drvaca na kompostište (mjesto gdje sav biorazgradivi otpad miruje i pretvara se u gnojivo). Jedino što mi trebamo učiniti jest iznijeti drvce pred ulaz u kuću. I ovaj će put "Zrinjevac" u siječnju ponoviti tu akciju.

Vi koji niste iz Zagreba raspitajte se provodi li se i u vašem gradu nešto slično. Ako ne, pokušajte naći kompostište na koje sami možete odnijeti svoje drvce.
 
Pripremila: Mirna Kraš
Sretna knjiga - Internet trgovina