Poruke na sve strane lete
Jedan od osnovnih zadaća škole ja opismenjavanje ljudi. To znači da ćeš svladati pisanje i govorno izražavanje hrvatskim jezikom (čitanje, govorenje). Bez toga jako je teško baviti se nizom različitih aktivnosti.
Tvoj život postaje siromašnim jer nisi u stanju primate poruke drugih ljudii slati ih. One se prenose različitim medijima – knjigama, časopisima, novinama, televizijom, radijom, internetom…

Pisanje i čitanje ne svladava se samo u prvom razredu osnovne škole. Čitav život možeš učiti i otkrivati ljepotu pisanih riječi, raznolike mogućnosti izražavanja.

Odrasli koji su tijekom života iz raznih razloga propustili opismeniti se, mogu to učiniti i kao odrasle osobe. Hrvatski jezik treba učiti i proučavati čitav život.

Odrasle se smatra funkcionalno nepismenima ukoliko imaju problema s razumijevanjem, primjerice, rasporeda vožnje autobusa, čitanjem karata ili popunjavanjem obrazaca prilikom prijave za posao.
 
Istraživanje je provedeno po naredbi gradonačelnika Anthonyja A. Williamsa, koja je izdana 2003. kao dio njegove inicijative za opismenjavanjem odraslih.
 
Porazna statistika mnogo duguje i činjenici da u glavnom gradu Sjedinjenih Država živi sve više Hispanoamerikanca i imigranata iz Etiopije koji se većinom ne služe dobro engleskim jezikom. Izvješće također kaže da je udio funkcionalne nepismenosti u okrugu 36 posto, dok na nacionalnoj razini on iznosi 21 posto.
 
Upravo zahvaljujući visokom postotku funkcionalne nepismenosti, grad godišnje gubi oko 107 milijuna dolara, sve zbog nedostatka kvalitetnih prijava za posao.

Izraziti se možeš:
  • stihom,
  • pričom,
  • pismom,
  • dnevnikom,
  • plakatom…
 
Napiši neku poruku za koju smatraš da je važna da je pročita što više ljudi.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr