Guba roditelj vs. Zbrkani roditelj
RAZREDNI STUPANJ: 7.razred osnovne - 4. razred srednje škole; u pogledu sadržaja, ova lekcija trebala bi biti učinkovita kod učenika od 7. osnovne do 4. srednje škole.  Kod ove lekcije, vještine učenika pri čitanju ili pisanju ne predstavljaju problem. Ova se lekcija može koristiti u predmetima i temama o državljanstvu, proučavanju društva, ili samostalnom življenju kao i na satovima hrvatskog.
 
 
PREGLED: U ovoj lekciji služimo se ranijim iskustvima i predodžbama da bismo učenike potaknuli boljem razumijevanju i prihvaćanju budućih prilika da budu dobri roditelji.
 
SVRHA: Svrha te lekcije je izgrađivanje kritičkog razmišljanja, samopoštovanja, i postavljanje osobnih ciljeva.
 
CILJ:  Učenici bi mogli prihvatiti prijedloge drugih učenika o navedenim kriterijima, a zatim dovršiti neku osobnu aktivnost.
 
IZVORI:  Papir i pisaći pribor za svakog učenika plus ploča ili projektor. Materijali za crtanje ili bojanje po želji.
 
AKTIVNOSTI I POSTUPCI:
Učitelj na „ploči” nacrta T-tablicu ovako:
 
                          Značajke...

„Zbrkanog” roditelja                    „Guba” roditelja
                              *
                              *
                              *
                              *
                              *
                              *
                              *
                              *
  
Učitelj zamoli učenike da opišu postupke zbrkanog roditelja i popišu ih na lijevoj strani. Ovo kod učenika uglavnom izazove zanimanje i povoljne komentare. Nakon što popis poprilično naraste, može se započeti desna strana navođenjem značajki suprotnih od onih s lijeve strane i postavljanjem pitanja o tome kakav bi trebao biti „guba” roditelj. Zatim ih zamolite da ispišu i druge „guba” osobine. 
 
Nakon što su popunjene obje strane tabele, uvjerite ih da svaki učenik ima sposobnost postati „guba” roditelj bez obzira na njihove prijašnje osobne ili obiteljske situacije.
 
SAŽETAK:  Ovisno o specifičnim ciljevima učitelja, učenicima se može zadati da napišu sastavak o osobinama kakve bi voljeli imati kao roditelji, ili da naprave crtež ili niz jednostavnih slika koje će prikazivati kako sami sebe vide kao uspješnog roditelja.
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr