Igra suradnje
AUTORICA:  Carolyn Stevens, Fillmore Middle School; Fillmore, Utah
 
RAZREDNI STUPANJ: Prikladno za učenike od 6. razreda osnovne do 4. srednje škole.
 
PREGLED:
Je li istina da većina nas misli kako je najbolji način da uspijemo ako postignemo više od susjeda?
Možda se zato često priziva izreka Lea Durochera da „Fini momci posljednji stignu na cilj”.
Takav stav je upravo ono što nas uvlači u nevolju. Činjenica je da u većini sfera života –  upravljanju svjetskim resursima, poslovanju, globalnim mirovnim pregovorima, međuljudskim odnosima svih vrsta – postizanje uspjeha nikako ne podrazumijeva gaženje drugih ljudi.
 
               To se zove suradnja.
 
CILJ:  Učenici će utvrditi vlastite i tuđe stavove o vrijednosti suradnje u promicanju  donošenja boljih odluka u društvu.
 
AKTIVNOSTI I POSTUPCI:
 
Ako vam dadem da izaberete između novčanice od 20 dolara i 100 dolara, a ništa ne tražim zauzvrat, naravno da ćete uzeti stotku bez premišljanja. Što ako ubacim u igru ovu sljedeću kvaku. Ponudit ću to svakome u razredu.
 
Ako više od 20 posto prisutnih u razredu odaberu 100 dolara, nitko neće dobiti ništa. Ako  80 posto ili više njih odaberu 20 dolara, tada će svaka osoba dobiti točno što je tražila. 
 
E pa sad, ako mislite da će gotovo svatko odabrati sigurnih 20 dolara, tada će biti još prilike da se uzme 100 dolara. Napokon, vaša odluka sama po sebi zapravo neće promijeniti ishod. Ako to bude manje od 20 posto u svakom slučaju, tada možete biti 80 dolara bogatiji, bez utjecaja na ičije šanse.
 
Sigurna sam da ćete  u novom duhu suradnje svi vi izabrati 20-icu. Ja sigurno bih.  Naravno, ako svi drugi krenu uzeti 20 dolara, možda ću ja . . . 
 
Svaki učenik dobit će komadić papira da napiše anonimni zahtjev za svoj dio novca. Papiriće ću skupiti i prebrojati prema danim odgovorima.
 
SAŽETAK:  Kako ste prošli? Ovaj eksperiment odražava probleme koje društva imaju s, npr. zagađenjem. Pojedinačne koristi od zagađenja su veće od pojedinačnih troškova zagađenja jer se ti troškovi raspoređuju na sve. Sve dok većina surađuje, nekolicina može varati bez značajnijeg utjecaja na druge.
Kako se koriste naši prirodni resursi? Koja su vaša očekivanja u životu?
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr