Ludbreg – grad čuda i legendi
 
Ludbreg je grad u Podravini (sjeverozapadna Hrvatska), na lijevoj obali rijeke Bednje, 25 km jugoistočno od Varaždina, na magistralnoj cesti Varaždin - Koprivnica. Smješten je podno obronaka Kalničkoga gorja, a na­lazi se na nadmorskoj visini od 157 m.
 
ODAKLE IME LUDBREG?

O pomalo luckastom imenu grada postoji legenda i zapis povjesničara: Na tumulu (Gradinščak) načinjenom na jednom brežuljku Kalničkog obronka bila je utvrda. Zapovjednikova je žena svakoga dana izlazila na bedeme u šetnju. Za vrijeme jedne takve šetnje spazila je kako se četa Turaka sve više približava gradu. Jedan se Turčin potpuno primaknuo bedemu – od silnoga straha ženi su zadrhtale ruke, vrisnula je i onesvijestila se, dijete joj je ispalo iz ruku  i otkotrljalo se niz padinu. Turčin koji je bio pod bedemom uzeo je dijete i otrčao u šumu. Kada se nesretna žena osvijestila izrekla je kletvu: «Prokleti taj ludi brijeg» i tako je naselje dobilo današnje ime Ludbreg.
 
POVIJEST KRAJA

Može se reći daje Ludbreg jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj. Taj se podravski gradić razvio na raskrižju putova što su vodili od istoka prema zapadu i od sjevera prema jugu, a sva je trgovina morala prijeći preko prijelaza na rijeci Bednji. Kraj Ludbrega su prolazili Iliri, Kelti, "vidio" je tatarske i turske horde, čete bana Jelačića. Tu su još prethistorijski vračevi proricali budućnost, slavenski žreci prinosili žrtve, a rimski bogataši uživali u ljepotama prirode.
 
Krilatica 2.d razreda: ŽIVOT JE HIMNA, PJEVAJ JE!
 
Ovaj veseli razred iz OŠ Ludbreg ima još krilatica:  Ljubav je temelj svakog sretnog života. Svako jutro novi je početak. Kako nam je? Super! Ništa nam ne nedostaje. Imamo veliku dvoranu i super kuhinju i puno knjiga u knjižnici! Baš smo se sredili u 2.d razredu u novoj učionici. 30 nas je i radimo, zahuktavamo se. Mi smo dragi, veseli, sretni, uporni, zagonetni, druželjubivi, znatiželjni, maštoviti... Uključeni smo u rad puno različitih grupa, a posebno su važni Mali cvjećari. Samo da vidite kako mi kopamo, sadimo, čistimo! Pripremamo programe za sve značajne datume, za djecu kuće Sunce, za naš poseban odjel, pišemo mnoga pisma, pripremamo se za Lidrano. U razredu imamo pravu pjesnikinju Katarinu.
 
I tako, dan za danom, u radu, igri, pjesmi, zajedništvu, mi mali, veselimo se kako god teško bilo.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr