Dugu Resu - rijeke, brežuljci i šume rese
Kroz Dugu Resu prolazimo na putu za Rijeku i Senj. Taj je gradić u Karlovačkoj županiji, a leži na raskrsnici putova iz Zagreba i Karlovca prema obali.
 
 
DUGU RESU – RIJEKE, BREŽULJCI I ŠUME RESE
 
Naše mjesto ima oko 15 tisuća stanovnika, a poznato je po krasnim rijekama koje protječu kroz ovaj kraj.
 
LEGENDA O RESINAMA

Ovo područje bilo je naseljeno već u rimsko doba, a o neobičnu imenu Duge Rese postoji nekoliko legendi. Najpoznatija kaže da ga je dobila po dugačkim resinama koje rastu na dnu rijeke Mrežnice.
 
RIJEKE PUNE RIBA

Mnogi misle da je najljepša Mrežnica te je nazivaju biserom naše županije. Ali ribiči se ne mogu složiti koja je riba najbolja: som iz Mrežnice, pastrva iz Dobre, glavatica iz Kupe ili štuka iz Korane.
 
 
MREŽNICA JE NAJLJEPŠA

U Mrežnici se možete kupati, pecati, voziti čamac ili se šetati po obali. Po njoj cijelog proljeća plivaju labudovi. Staroj kući na obali Mrežnice temelji su dijelom u vodi i gnjurci koji tu provode najtoplije mjesece.

Park pun visoka drveća dom je mnogih životinja. Čarobna je i zimi, posebice kad obalu zabijeli snijeg, a ona i dalje lagano teče.
 
ŠUME, BREŽULJCI I PARKOVI

No osim rijeka, u Dugoj Resi može se još štošta vidjeti. Tu su, recimo, parkovi puni raznih ptica, od kojih su najljepše rode i čaplje. U okolici ima brežuljaka i šumica za šetače i pustolove.
 
VRIJEDNI LJUDI, VEDRA DJECA

Ljudi se u Dugoj Resi bave poljoprivredom, rade u obrtničkim radionicama, trgovinama ili u Pamučnoj industriji Duga Resa koja postoji već preko 120 godina, a poznata je kao najstarija tekstilna tvornica u ovom dijelu Europe. Djeca uživaju na obalama rijeka, u parkovima, na poljima i brežuljcima. Zimski dan na Mrežnici Koza na paši uz željezničku prugu
 
Pripremila i snimila: Marijana Škot
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr