Božić - blagdan za velike i male
(mali rječnik)
 
BOŽIĆ znači "mali bog". Bog je najveći, njega se ne može izmjeriti. Veći je od svih ljudi, od svega što vidimo i čujemo. On je sve stvorio. Ipak, slavimo Božić, a to znači da u malom Isusu prepoznajemo dragog Boga, baš onog velikog, koji je postao djetetom da bismo ga lakše prepoznali i jače voljeli. Zato mu rado pristupamo i bez straha mu se povjeravamo. Bog nam je jako blizu, on nam je prijatelj. To je tako lijepo da vrijedi svima čestitati taj blagdan.
 
BETLEHEM je grad u Isusovoj domovini. Nije daleko od glavnoga grada Jeruzalema, gdje je živio okrutni kralj Herod. Isusova majka našla se u tom mjestu kad je došlo vrijeme da se Isus rodi. Riječ Betlehem na židovskom jeziku znači " kuća kruha". Sigurno je to vrlo važno. Kasnije će Isus reći svojim učenicima da je on " kruh života", a svima nama darovao je svetu pričest kod mise, posvećeni kruh kojim se klanjamo Isusu.
 
PASTIRI su ljudi koji čuvaju stada, ovce, krave i druge domaće životinje. U Isusovo vrijeme bilo je u njegovoj domovini Palestini od svih domaćih životinja najviše ovaca. Pastiri su tada po noći malo spavali, malo bdjeli, kako bi uvijek imali nadzor nad svojim ovcama. Zato nije čudno što su prvi otkrili Isusa kad se rodio u njihovoj blizini, u štalici gdje je ostalo tek malo ovaca i, kao što je poznato, jedan vol i jedan magarac, kao što to vidimo u crkvama za Božić.

BLAGDAN SVETOG STJEPANA slavimo odmah poslije Božića. On je prvi za Isusa umro i zato se zove prvomučenik. Tog dana imaju imendan svi koji se zovu Stjepan, Štefica, Krunoslav ili Krunoslava. Ne zaboravite im ga čestitati.
 
JOSIP je muž Marijin. On je zato preuzeo i brigu za Isusa. Josip će bdjeti nad Marijom i Isusom. On će ih povesti u Egipat kad su morali bježati pred okrutnim Herodom, kraljem u Jeruzalemu, koji se bojao da će mu Isus oteti kraljevstvo.
 
MARIJA se zvala Isusova majka. Židovski se to izgovaralo Mirjam. Svako ime nešto znači. Marija znači da je Bogu jako draga. Kako ne bi i bila kad je Bogu bila dobra. Ona je Isusa rodila (vidi u jaslicama i njezin lik), ona će ga hraniti, ona će ga pratiti na putu života, ona će biti i pod njegovim križem na kraju njegova života.

TRI KRALJA, ili tri mudraca, tri su važne osobe koje su došle izdaleka i poklonile se Isusu. Vodila ih je velika zvijezda na nebu. Znali su da se dogodilo veliko čudo i da će ih ta zvijezda dovesti do cilja. A na cilju su našli dijete Isusa. Bili su sretni. Isusu su već tada darovali tri dara: zlato, tamjan (to je ono što lijepo miriši i dimi se u crkvama kad je svečano) i dragocjenu pomast.
 
BLAGOSLOV BOŽJI  svećenici dijele svim obiteljima (svima koji ih pozovu i primaju), domovima i u gradu i selu. Oni se tada mole s cijelom obitelji za blagoslov Božji u novoj godini koja dolazi ili je već došla (ovisi kad svećenik stigne, prije ili poslije Nove godine). Pritom ostavi u kući naljepnicu sa željom za mir i blagoslov, a na njoj su i brojevi godine koja dolazi. To znači da će sada pisati na njoj godina 1999. Isto tako se na njoj nalaze i tri slova: G.M.B.  To su prva slova imena triju kraljeva: G - kao Gašpar, M - kao Melkior i B - kao Baltazar.
 
fra Zvjezdan Linić

Božićne jaslice, Požega
 
KVIZ
 
1) Kako zovemo boga koji je postao čovjekom i koji je, kad se rodio, dobio ime Isus?       
 
2) Na židovskom jeziku riječ "BET" znači "KUĆA". Kako se na tom jeziku kaže "KRUH"?
 
3) Kako se zove Isusova majka, a kako Isusov poočim (poočim je onaj koji se za dijete brine kao rođeni otac)?   
 
4) U štali gdje se rodio Isus nalazile su se i domaće životinje. Navedi ih barem dvije!       
 
5) Što znače brojevi i slova 19-G-M-B-99 koje će svećenik pri blagoslovu za novu godinu napisati iznad vrata
   tvoje kuće
 
Sonja Tomić
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr