Blagdanski post i božićna večera

Običaj je da se na Badnjak posti te da se noć provede u bdijenju do ponoći kada se odlazi na svečanu misu, a na sam Božić, 25. prosinca priprema se obilna i svečana večera.
 Na Badnji je dan do zvuka večernjih zvona trebalo završiti sve poslove u kući te pripremiti kolače i jelo. Dok se za Badnjak postilo, na Božić se i u najsiromašnijem domu našao barem komadić mesa, a bilo je i finoga peciva. Iz raznovrsne kuhinje tradicionalnih hrvatskih božićnih jela, nudimo Vam dva recepta:
Fritule
1/2 kg brašna, 2 jaja, 2-3 dkg kvasca, malo rakije, malo ribane limunove korice, malo soli, žlica šećera, vode po potrebi. Sastojke umiješati u smjesu dva puta gušću od smjese za palačinke i ostaviti po strani da udvostruči obujam. Potom vaditi žlicom i pržiti na vrelom ulju. Gotove fritule posuti vanilin šećerom.
Zrnata salata
Uzeti po 10 dkg kuhanog kukuruza, soje, pšenice, graha i graška. Posoliti, dodati glavicu luka i 1 dcl jabučnog octa , 1 dcl maslinova ulja i 0,5 dcl bijelog vina. Izmiješati i ostaviti da odstoji barem 5 sati.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr