Moj Zagreb, tak' imam te rad
 
Zagreb je glavni i najveći grad Hrvatske. Smjestio se na južnim obroncima Medvednice te na obalama rijeke Save.
 
Ima povoljan položaj na sjecištu najvažnijih prometnica. Sastoji se od Gornjega grada (Gradec ili Grič), Kaptola i Donjega grada.
 
 
Kako je Zagreb dobio ime

Vozeći se nedavno u tramvaju čula sam razgovor između neke radoznale djevojčice i njezine bake. - Bako, zašto se Zagreb zove Zagreb? - Nato će baka: Legenda kaže da je žedan ban, prolazeći pokraj vrela hladne, bistre vode, ugledao mladu djevojku i doviknuo joj: Mandušo, zagrabi! Po tome je vrelo prozvano Manduševac, a mjesto Zagreb.
 
Tramvajski bonton
 
Eto, tako se u zagrebačkim tramvajima štošta može čuti i naučiti. Dugotrajna, zamorna vožnja postaje tada osobit doživljaj. No u tramvajima se valja znati ponašati. U njima se voze tvoji i moji vršnjaci, ali i starije i nemoćne osobe. Ako pokraj sebe vidimo takvu osobu, pristojno je prepustiti joj mjesto na kojem sjedimo. Osim tramvaja, Zagreb ima i uspinjaču u središtu grada. Njome se za manje od jedne minute može dovesti iz Donjega grada u Gornji grad.
 
 
Šetnja gradecom

Na Gornjem gradu nalazi se osobito zanimljivo ukrašena crkva sv. Marka. Ističe se slikovitim krovom, na kojem se ocrtavaju dva grba: slijeva je grb Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, sdesna je grb grada Zagreba. Nedaleko crkve sv. Marka smjestila se kula Lotrščak. U njoj je poznati grički top, koji svakoga dana pucnjem označava točno podne. U tom trenu svi obližnji golubovi preplašeno polijeću prema nebu, a Zagrepčani provjeravaju i podešavaju svoje satove.

U Donji grad možemo se spustiti prolazeći kroz Kamenita vrata, omiljenom Tkalčićevom ulicom s brojnim kafićima ili preko živopisne tržnice Dolac. Posebnu draž toj mirisnoj, šarolikoj tržnici daju crveni suncobrani.
 
Priče sa špice
 
Na glavnom gradskom trgu (Trg bana Jelačića) uvijek je živo. Mnogo je prolaznika, uličnih svirača i zabavljača, prodavača novina. Svi nekud žure ili se s nekim sastaju. Čak se i mnogobrojni gradski golubovi okupljaju upravo na Trgu. Vreva je i u najdužoj zagrebačkoj ulici - Ilici. Opustiti se može šetnjom po zelenim gradskim trgovima i parkovima ili uz obalu jezera Jarun. Razonodu valja tražiti u nekom od brojnih muzeja, galerija, knjižnica ili pak u dječjem kazalištu, kinu i klizalištima.
 
Pripremila: Ivana Crljenko
 
 
Jeste li znali...
... da su svi zagrebački tramvaji donedavno bili plavi. Danas su na mnogima šarene reklamne poruke;
... da u Hrvatskoj jedino Osijek i Zagreb imaju tramvaje;
... da je gradsko groblje Mirogoj zbog glasovitih arkada jedno od najljepših u Europi;
... da je prvi željeznički kolodvor u gradu bio Zapadni kolodvor, izgrađen 1862. godine. Glavni kolodvor izgrađen je 30 godina kasnije;
... da katedrala Marijina Uznesenja na Kaptolu ima dva tornja nejednake visine;
... da Zagreb ima Botanički vrt i Zoološki vrt;
... da u Zagrebu djeluje svjetski poznata škola crtanoga filma?
 
 
Mini kviz
1. Gdje je smješten Zagreb?
2. Koji su grbovi na krovu crkve sv. Marka?
3. Kako se zove glavni zagrebački trg?
 
"Foto: Destinacije.com"
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr