Vrijeme je za spavanje, laku noć!
Trećinu vremena provedeš spavajući! U 15-oj si godini i već si prespavao 5 godina. Nije riječ o lijenosti, nego o životnoj potrebi... Počela je škola! Da bi mogli biti spremni za sve školske aktivnosti, trebate biti odmorni.
 
 
Je li i tebi mama kaže: Slatko snivaj? Ako da, to nije bez razloga. Mama želi ono najbolje za tebe. Tako ona zna da je san nezamjenjiv u zdravom razvoju djece. U snu čak i brže rasteš!
 
20 h 30
 
Oči ti se sklapaju, a pamet muti. Tvoj mozak proizvodi tvar zvanu serotonin, koja šalje poruke o snu u cijelo tijelo. Od njega si pospan jer ima potrebu da mijenja ritam rada da bi se odmorio.
 
20 h 45
 
Spavaš stojećki, vrijeme je za počinak. Operi zube i u krevet s nekom dobrom knjigom pod rukom! Uskoro ti slova knjige počinju plesati pred očima.
 
21 h
 
Ne možeš više gledati, gasi svjetlo. Danas neće biti potrebno brojati ovce. Zatvori oči i osjećaš kako plutaš. Elektronički valovi koje otpušta tvoj mozak se usporavaju.
 
21 h 15

Spavaš. Počinje lagani pad u san. Najprije je tvoj san lagan i uši još uvijek čuju buku: psssst! Sitnica te može probuditi! Zatim polako tvoj san postaje čvrst.
 
21 h 45
 
Sad spavaš tako čvrsto da te buka ne smeta. Valovi koje emitira tvoj mozak su usporeni. Disanje i otkucaji srca se pravilni, lice nepomično. Tvoje se tijelo odmara. Ipak, možeš se micati: okrećeš se, pokrivaš ako ti je hladno, dižeš se u polusnu.
 
Elektroencefalogram
 
Da bi proučili san, medicinari stavljaju na mozak spavača male metalne elektrode. Hvataju električne moždane signale.
 
San dug 100 godina – samo u bajci
 
Spavanje je jedna od osnovnih životnih potreba. U snu se organizam odmara, odvijaju se neki važni procesi. Djeca između 6 i 10 godina trebaju krenuti na spavanje u 8 sati. Prije spavanja nemoj se baviti nekom žustrom aktivnošću, gledati neki napet film. Prije spvanja dobro je malo čitati, poslušati laganu glazbu, porazgovarati s ukućanima..., svima poželjeti laku noć i krenuti – u krevet. Soba u kojoj spavaš ne smije biti prezagrijana, ali ni prehladna. Neka od tebe dolazi dovoljno svježega zraka.
 
Tvoj ritam
 
Čim se san regulira, ritam postaje individualan i poput dirigenta organizira 24 sati tvog dana. Djeluje na temperaturu tvoga tijela. Da, da, dobro si pročitao. Tijekom 24 sata temperatura tijela variva između 36,4 i 37,6. U vrijeme kad je temperatura najviša pun si energije, ali kad počne padati, kapci ti postaju teški i san se približava. Tko ti daje znak? Tvoj unutarnji sat. Budući da svatko ima svoj prirodan ritam, unutarnji sat tvoje sestre, brata, rođaka, nije jednak.
 
Školski ritam
 
Što se tiče dana kad je nastava, tvoj ritam između 9 i 9.30 i iza 15 sati je usporen, a od 9.30 do 12 i od 15 do 17 sati pamćenje i koncentracija su na vrhuncu. Dakle, ako pažljivo izračunamo, nastava bi trebala trajati četiri i pol, a ne šest sati. A što raditi do 9.30 i od 12 do 15 sati, kad su roditelji na poslu. Trebalo bi organizirati razne aktivnosti, sportove... Eto ti ključ za pomirbu školskog i tvoga ritma.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr