Zvukovi kuckanja
Cilj: Djeca će moći proizvoditi različite zvukove kuckanjem stvari jednu o drugu, prepoznati svukove koji su glasni ili tihi, visoki li niski. Koji glazbeni instrumenti daju zvukove tako što se njihovi dijelovi udaraju jedan o drugoga? [Bubanj, zvona, ksilofon.]

Priprema: Trebat će vam predmeti koje će djeca moći udarati jedan o drugi: olovke, kartonske kutije, nož ili drugi metalni predmet, boce, ravnala, limenke. Također, donesite neke glazbene instrumente: zvona, bubnjeve, čegrtaljku.
 
Oblik rada: Skupine po četiri učenika
  1. Kucnite parove iste stvari, npr. dvije olovke ili dvije kutije kako bi nastao tihi zvuk i glasni zvuk. Zatim kuckajte parovima različitih stvari, npr. olovku i limenku, pikulu i kutiju, ravnalo o limenku.
  2. Načinite koliko god možete raznih zvukova kuckanjem stvari jedne o druge. Koja skupina može načiniti najviše različitih zvukova kuckanjem?
  3. Igra sa zvukovima
  4. Neka svaki član skupine redom zatvori oči i pokuša pogoditi koje se dvije stvari kuckaju.
  5. Napunite bocu vodom i lagano je udarite nekim metalnim predmetom kao što je nož.. Poslušajte taj zvuk. Izlijte malo vode i lupnite bocu ponovo. Je li zvuk isti? [Čuje se viša nota.] Nastavite postepeno izlijevati vodu i lupkati bocu dok se ne isprazni.
  6. Udarite u zvono i dajte da ga djeca dotaknu. Udarite u bubanj i dajte djeci da dodirnu kožu bubnja. Izgovarajte „hm” neko vrjieme i stavite prst na svoj vrat. Što možete osjetiti? [Zvono, koža bubnja, i grlo kreću se prema unutra i prema van, vi ih vibrirate.] Udarite u bubanj i naglo stavite ruku na nj. Ili zazvonite zvonom i naglo ga zgrabite. Što se događa? [Zvuk prestaje.]
Dodatna aktivnost:
* Koji glazbeni instrumenti čine neki zvuk kada ih udarite? [Bubanj, čegrtaljka, zvona, kastanjete.] 

Recite djeci da budu vrlo tiho. Zatim im recite da opišu sve zvukove koje su čuli dok je trajala tišina.
Načinite jednostavne glazbene instrumente.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr