Tri kraljevstva
Jedinstvena povijest starodrevnog Egipta započinje oko 3000. g. p.n.e. izumom posebnoga pisma, tzv. hijeroglifa.

U okviru povijesti Starog Egipta postoje tri značajna razdoblja.

U starom kraljevstvu, u vremenu od  2650. do 2140. p.n.e., Egipćani su izgradili piramide.

Srednje kraljevstvo obuhvaća period od  2040. do 1640. p.n.e. To je razdoblje kad je Egipat kao država postala snažnija, a Egipćani su kao nacija ogromno uznapredovali u književnosti, umjetnosti i arhitekturi.

U novom kraljevstvu  koje obuhvaća razdoblje od 1570. do 1070. p.n.e., Egipat je postao vrlo snažan osvojivši druge narode i gradeći svoj imperij.
U razdoblju kada je Egipat bio vrlo snažan i kad su ljudi otkrivali mnoge nove stvari, njime su vladali slabi kraljevi ili su ga kontrolirali stranci. Egipćani su bili zbunjeni, a cijelo je egipatsko društvo bilo neorganizirano.
 
Tisuću godina prije početka vladavine starog kraljevstva Egipćani su postigli  zapanjujuće stvari. Započeli su s poljodjelstvom. Naučili su kako navodnjavati zemljane površine. Izumili su hijeroglife. Stvorili su vlade s  kraljevima kao vladarima. I konačno, napravili su sustav vjerovanja i običaja koje su Egipćane činile posebnima. Ove nevjerojatne stvari koje su postigli u svojim ranim razdobljima tvorili su osnovu za drevno egipatsko društvo.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr