Maska - napravimo je sami
Vrijeme je maškara. Svi ćemo u maškarama nositi maske, neki one vlastite izradbe. Predlažemo jedan od načina kako da ih napravite sami. 
 
ZNATE LI OTKAD POSTOJE MASKE?

Postoje od pradavnih vremena. Javljaju se još u primitivnih naroda, najčešće kao sredstvo za zaštitu od zlih duhova.
 
 
LOVAČKE, KULTNE, RATNIČKE I KAZALIŠNE MASKE

Najstarije maske imale su oblik životinjske glave i svrha im je vjerojatno bila primamiti divljač. Takve maske održale su se u nekih domorodačkih plemena do danas. Osim lovačke i kultne, postoji i ratnička maska za izazivanje ratničkog uzbuđenja i zastrašivanje neprijatelja. U staroj se Grčkoj maska često rabila u kazalištu i procesijama u čast nekom božanstvu. Pokladne maske ostatak su pradavnih običaja.
 
KAKO NAPRAVITI MASKU?

Potreban materijal:
  • tuš
  • glatki papir
  • pastele
  • drveni štapići ili čačkalice
Predlažemo da sami napravite masku tehnikom grataža (francuski grattage znači grebanje). Čvrst i gladak papir (šeleshamer) obojimo uljanim pastelima. Što više različitih boja upotrijebimo bit će veselije. Boju treba temeljito utrljati u papir. Na voštanu boju nanesemo sloj crnog tuša. Ako papir nije dovoljno crn, nanesimo tuš još jednom. Kada se podloga osuši, grebemo po njoj zašiljenim štapićem. Tako smo dobili crtež grebanjem. Maska predstavlja ono što samo izgrebli. O tome hoće li biti strašna ili vesela, odlučite sami.
 
Anamarija Hucika
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr