Netolerancija prema laktozi
 
Ako kojim slučajem dobro poznajete istočnu kuhinju primijetili ste da se i pored vrlo široke palete namirnica (sjetimo se samo Indijane Jones-a) mlijeko vrlo rijetko pominje u kulinarskim receptima. Zašto? Dječiji organizam normalno luči enzim laktazu koji razlaže laktozu - disaharid koji je sastavni dio mlijeka - na dva monosaharida iz kojih je laktoza sastavljena: glukozu i galaktozu.Ova dva monosaharida dalje prelaze krvotok i učestvuju u reakcijama metabolizma svaki na svoj način.

Organizami mnogih odraslih ljudi,međutim, posebice onih orijentalne rase ne luče dovoljno laktaze, pa shodno tome laktoza iz mlijeka koje unesu u organizam ostaje u probavnom traktu gdje podliježe fermentaciji pod utjecajem bakterija. Tom prilikom oslobađaju se plinovi poput ugljik-dioksida i organske kiseline koje djeluju iritirajuće na organizam. Ovo sve ima za posljedicu jedno veoma bolno i neugodno iskustvno kroz koje često prolaze ljudi sa manjkom enzima laktaze (beta-D-galaktozidaze) ako popiju čašu mlijeka. Danas postoji mlijeko u kojem je laktoza već hidrolizirana enzimski tako da ga bez ikakvih problema mogu piti i ljudi kojima nedostaje laktaza.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr