Onečišćenje podzemnih voda otpadnim talozima
Danas je glavni problem kod zbrinjavanja otpada moguće onečišćenje podzemnih voda zbog izravnog curenja nataloženog otpada ili zbog tvari sapranih iz takvih taloga. Te procese ilustriraju sljedeći eksperimenti:
  1. Lijevak vršnog promjera 100 mm poduprite potpornim stalkom i pričvrstite pravokutnom stezaljkom i običnom stezaljkom. U lijevak metnite malen zatisak od vate i napunite ga zemljom do malo ispod ruba, u debljini palca. Ispod njega stavite pokal. Rastresite oko 1 g bakrenog (II) sulfata na zemlju i na to izlijte vodu. Voda otapa bakreni (II) sulfat i cijedi se u tlo. Nakon nekoliko minuta plava otopina bakrenog (II) sulfata kapat će iz lijevka u pokal postavljen ispod njega.
  2. Umjesto bakrenog (II) sulfata, na zemlju u lijevku istresite jednaku količinu natrijevog sulfata, kalijevog sulfata ili amonijevog sulfata. Tekućina koja kaplje u pokal bit će bezbojna ili blago žućkasta od zemlje. Učinite je kiselom pomoću klorovodične kiseline i dodajte 2-postotnu otopinu barijevog klorida; nastat će debeli bijeli talog od barijevog sulfata (test na barijev sulfat).
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr