Kad si loše volje, zapleši – bit ćeš odmah bolje!
Postoji li među vama netko tko se još nikada nije poželio pokrenuti uz zvuk neke živahne glazbe s radija, CD-a ili kasete? Sigurna sam da je takvoga zvrkovca vrlo teško naći. No, je li se tko upitao odakle potječe ples i otkad se pleše?
 
Kad si loše volje, zapleši – bit ćeš odmah bolje!
 
ljutnja
Ovako pleše jedno ljutito dijete. Pokušaj i ti svoj ples ljutnje otplesati.
 
sreća
Sve pršti od sreće – tko onda, kad je sretan, plesati neće?
 
tuga
Možda će ples tugu otjerati. Pokušajte i vi.
 
strah
Straha se nije lako riješiti, možda ga možete plesom otjerati.
 
umor
Umoran sam, umoran, ali ipak za ples spreman.

Probaj i ti, umoran ples otplesati
 
Glazbu, o kojoj smo dosad u Zvrkovoj glazbenoj stvaraonici ponešto saznali, gradi zvuk. Tijelo u plesu plesačev je instrument. Neobičan je i zadivljujuć baš zato što plesom plesačevo tijelo postaje umjetničko djelo.
Je li tapkanje ili udaranje pokrenulo plesanje?

Glazba i ples tako su čvrsto povezani da je vrlo teško reći što je nastalo prije. Tko zna, možda je tapkanje nogama potaknulo prve ljude da izmisle udaraljke. Ili je možda udaranje u kakav bubanj izazvalo ples u kojem se tapkalo nogama?
 
Tap, tap, tapkanje možda
je pokrenulo plesanje.
Dum, dum, dum – zove li te
udaranje u bubanj na ples?
 
No, to i nije tako važno. Bitno je da nam plesanje može pružiti mnogo dobra raspoloženja, vesela druženja, zdravo kretanje za naša tijela koja puno miruju, zbog učenja, sjedenja pred računalom ili televizorom.
 
Ispričaj plesom kako se osjećaš

U doba kad su ljudi živjeli u plemenima, ples je bio povezan s najznačajnijim događajima u njihovom životu. Plešući su razgovarali s bogovima, spremali se za lov ili rat, ulazili u svijet odraslih i izražavali ljubav.

Budući da ples i pokret čine prirodni jezik koji sva ljudska bića razumiju, njima možemo izraziti ljutnju, umor, tugu, sreću, strah i druge osjećaje i raspoloženja.
 
Zasad o plesu toliko. Već sljedeći put zakazujem vam susret u nekoj od plesnih škola. Plesova, naime, ima različitih vrsta, ne možeš ih ni izbrojati na pet prsta!
 
Izmisli zvrkoples

Odjeni trenirku, haljinicu ili dres, uključi radio i započni ples. Skakući, plješći, okreći se, rukama maši... glazbu osluškuj – pleši! Ako ti se tko ruga i kaže da to nije pravi ples, ti se nasmiješi, u ritmu okreni i reci – to je ZVRKOPLES.
 
Snimila: Tatjana Šilipetar
Pripremila: Rahela Marušić
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr