Kravata je nastala kod Hrvata
Kao što su Švicarci poznati po siru, Talijani po pizzi, Englezi po čaju, Brazilci po kavi, Nizozemci po tulipanima, Hrvati su sve poznatiji po planetarno popularnom proiz­vodu - kravati.

U svojoj knjizi La grande Historie de la Cravate Francois Chaille piše: "Oko 1635. godine otprilike 6 tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška Louisu XIII. de Richelieu (čita se: Luju XIII. de Rišeljeu). Medu njima je bio velik broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskoga kralja.

Tradicionalna odora Hrvata pobuđivala je pažnju zbog slikovitih marama svezanih oko vrata na vrlo karakterističan način. Marame su bile od različitih materijala, od grubih što su ih koristili obični vojnici do svilenih i od finoga pamuka za časnike. Taj elegantni "hrvatski stil" odmah je osvojio Francuze, koji su ostali zadivljeni novim odjevnim predmetom, potpuno nepoznatim u dotadašnjoj Europi.

... Prednost hrvatske marame bila je i zavidna praktičnost: čipkasti ovratnici su morali biti bijeli i brižno uštogljeni. Rubac se nosio vezan oko vrata, te je slobodno visio, ne zahtijevajući nikakvu dodatnu pažnju, što je u vrijeme ratovanja bilo veoma prikladno. Tim više što su rupci oko vrata, osim svoje praktičnosti, u kombinaciji s drugim ukrasima djelovali jednako elegantni kao i kruti visoki ovratnici čije je nošenje bilo i otežano jer su ih duge i bujne kose vojnika sakrivale."

HRVATSKI IZUM
LA CROATE SE ŠIRI SVIJETOM

Za vrijeme vladavine Luja XIV. hrvatske su marame postale još popularnije i ubrzo ih je prihvatila i francuska buržoazija. Izraz a la Croate razvio se u la cravate.

Iz progonstva u Francuskoj Charles II. donio je u Englesku vijest o novom modnom novitetu. Tijekom sljedećih deset godina popularnost kravate proširit će se diljem Europe i Amerike.

KRAVATA JE ŠIK - SVEVREMEMSKI MODE KRIK

Od toga vremena do danas kravata se doista proširila cijelim svijetom. Postala je sastavni dio muškog odijela, a ponekad je kao modni dodatak stavljaju i žene.

Kravata je i ukras i dio odjeće po kojem se možemo razlikovati od drugih. No, često se kaže da ljudi s kravatom mogu izgledati uniformirano. To se može izbjeći različitim uzorcima, . bojom, te načinima vezanja.

Jedno je sigurno - kravata ne izlazi iz mode.
 
ZANIMLJIVO JE I OVO

Prošloga je ljeta oko rimskoga amfiteatra u Puli zavezana najveća kra­vata na svjetu. Ti me je Hrvatska postala još poznatijom kao domovina kravate. Kravata je na najširem djelu imala više od 25 metara, a na najužem je bila visoka 3,5 metara.

Njezino je vezivanje trajalo dva dana, uz pomoć grupe planinara koji su pričvrstili mrežu oko arene. Više od stotinu srednjoškolaca držalo je kravatu dok su je planinari podizali na zidove arene. Veći dio dana trajalo je vezivanje i čvora. Boja? Crvena — simbol ljubavi i boja hrvatskoga grba.
 
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr