Tanka i jaka laserska zraka
Laser je izumljen prije četrdesetak godina, a već se upotrebljava u mnogim napravama: onima za reprodukciju zvuka (tzv. CD-plejeri), u računalima - napose za očitavanje i snimanje CD-ROM-a, CD-RW-a, DVD-a i mnogih drugih vrsta diskova, u laserskim pisačima, medicinskim instrumentima, optičkim napravama, napravama za precizna mjerenja, u modernim industrijskim strojevima, a izrazito se mnogo njime koriste u vojnoj industriji, npr. za navođenje raketa.

LASER BUŠI I NAJTVRĐI KAMEN

Laser proizvodi tanku, ali jaku zraku svjetlosti. Zraka je usmjerena, a ne raspršena i sastoji se od samo jedne boje. Ta zraka može biti tako snažna da u dijamantu, poznatom po tvrdoći, začas izbuši rupu koju bi ručno trebalo bušiti nekoliko dana.

KAKO JE ČOVJEK POJAČAO ZRAKU SVJETLOSTI I DOBIO LASER

Laserska zraka nastaje kada energija pogađa atome*. Pobuđeni atomi oslobađaju svoju energiju u obliku svjetlosti. Ta se svjetlost odbija s jednog kraja cilindra* na drugi. Jedan kraj uopće ne propušta svjetlost, nego je potpuno odbija, a drugi je polupropustan. Tako svjetlost pobuđuje sve više atoma koji, kad skupe dovoljno energije, izlijeću iz cilindra kroz polupropusno zrcalo u obliku zrake svjetlosti.

OPREZ, LASER NIJE IGRAČKA!

I Laserske zrake, čak i one iz laserskih olovaka za pokazivanje koje mnogi od vas imaju ili su ih vidjeli kod prijatelja, pune su energije pa mogu biti opasne. Pazite da vam laserska zraka nikada ne pogodi oko!

*Atomi - djelići od kojih je sastavljen cijeli svemir - "Cilindar-spremnik, \ odnosno metalna kutijica koja na okruglom dnu i vrhu ima zrcala

Jeste li znali...

... da je prvi upotrebljivi laser načinio 1960. godine Theodore Mairman, no kako su u otkrivanju toga uređaja sudjelovali mnogi znanstvenici, još se uvijek vode rasprave (da ne kažemo svađe) tko je njegov pravi izumitelj. Od tih su znanstvenika najpoznatiji Schawiow, Townes i Gould;
... da je prije lasera izumljena slična naprava koja se zvala maser (nema nikakve veze s masiranjem)? Kao i riječ "laser", i "maser" je engleska skraćenica punog stručnog naziva kojom se sažeto izriče o kakvoj je pojavi, odnosno napravi riječ.
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr