Univerzalni kuglasti sunčani sat
Pomoću modela globusa možete načiniti sunčani sat koji će pokazivati godišnje doba, predjele svitanja i sutona, i doba dana na svim mjestima gdje sija since. Globus je strogo okrenut određenom pravcu kao točan model Zemlje u svemiru, sa svojom polarnom osi paralelnom s osi Zemlje, gdje je vaš grad „na vrhu svijeta”. Prvo okrenite globus tako da mu os leži na vašem lokalnom meridijanu, u točnoj ravnini sjevera i juga. Taj položaj možete pronaći promatranjem sjene nekog okomitog predmeta po mjesnom podnevu, ili promatranjem Zvijezde Sjevernjače neke vedre noći, ili pogledavši magnetni kompas, ako znate lokalnu varijaciju kompasa, magnetsku devijaciju. Okrećite globus oko njegove osi sve dok krug geografske duljine kroz vaš dom ne bude ležao na tom meridijanu.
 
Naginjite os oko vodoravne crte istoka i zapada sve dok vaš grad ne bude stajao na samom vrhu svijeta. Sada meridijanski krug koji spaja polove vašeg globusa leži okomito na ravnini sjevera i juga. Crta povučena od središta globusa do vašeg lokalnog zenita proći će točno kroz točku na kojoj se nalazi vaš grad. Namjestite globus u taj položaj i pustite da okretanje Zemlje učini ostalo. Budite strpljivi i ne okrećite globus brzinom većom od brzine okretanja Zemlje. Međutim, trebat će oko godinu dana da vam sunce kaže sve što može prije no što se vrati na početak priče. Kada gledate globus namješten točno u tom pravcu vidjet ćete da je jedna njegova polovica osvijetljena suncem, a da je druga u sjeni. To su zapravo Zemljine polutke u svjetlu i sjeni točno toga trenutka.
 
Jedan sat kasnije, krug koji razdvaja svjetlo od sjene okrenuo se ka zapadu, a njegovo presijecanje ekvatora pomaknulo se 15o prema zapadu. Na strani kruga zapadno od vas, sunce se rađa, na strani istočno od vas, sunce zalazi. Možete izbrojati sate duž ekvatora između vašeg domicilnog meridijana i crte zalaza sunca te proračunati koliko je toga dana preostalo dnevnog svjetla. Pogledajte zapadno od vas i promatrajte koliko će vremena trebati suncu da izađe. Promatrajući globus svakoga dana, upoznat ćete se sa sporim okretanjem kruga ka sjeveru ili jugu, ovisno od doba godine.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr