Zelen Božić
I najmanje drvce ukras je prirode
 
Teško je zamisliti Božić bez svima dragog božićnog drvca. Tih je dana ono centar našega svijeta - pažljivo ga biramo, smještamo u najljepši kutak svoga doma, kitimo kuglicama i žaruljicama, divimo se njegovoj ljepoti.
 
Na kompostištu se posječeno drvce pretvara u gnojivo. A onda, naoko niotkud, pod njim se stvore šareni darovi. Kakvo veselje! No čim godina Nova prođe valja nam ga se odreći.

No mi ne želimo da naše drvce završi u smeću. Ono ipak zaslužuje nešto bolje.
 
 
ŽIVO DRVO - NAJSRETNIJE DRVO

U predbožićne dane tržnice su preplavljene posječenim drvcima svih veličina (ona veća nekim su životinjama možda bila dom). Svake se godine, ne samo kod nas, posiječe čitava šuma smreka i jela. Ta prekrasna stabla zasjat će posljednji put u našim domovima i onda nestati. Ne sudjelujte u toj tužnoj priči! Najsretnije drvo živo je drvo. Nagovorite roditelje da kupe drvce j tegli. Nakon blagdana možete ga zasaditi u vrt ili ostaviti do idućeg Božića. Ako nemate vrt, u obzir dolazi i školsko dvorište, obližnja šuma...
 
ZALIJEVAJ SVOJE DRVCE

Živo se drvce može kupiti na tržnici u rasadniku. Kada ga uneseš u sobu, stavi ga na svjetlo, ali ne preblizu izvoru topline, jer će inače početi odbacivati iglice i osušiti se. Zemlja u tegli stalno mora biti vlažna. Poslije Nove godine skini s njega ukrase i premjesti ga na neko hladnije mjesto, da se privikne na hladnoću. Nakon nekoliko dana posadi ga vani ili pričekaj malo toplije dane, dok se zemlja ne odledi.
 
LIJEPI I BEZ MIRISA

U trgovinama se mogu kupiti i vrlo lijepi umjetni borovi. Neki ih ljudi ne vole jer nemaju opojni miris smole, ali kada jednom kupite takav bor, imate ga zauvijek.
 
NAKON BLAGDANA NA KOMPOSTIŠTE

No i posječena drvca mogu nečemu poslužiti: mogu se skupiti na gomilu i ostaviti da se razgrade u gnojivo. Unatrag dvije godine poduzeće "Zrinjevac" organizira u Zagrebu skupljanje i odvoženje božićnih drvaca na kompostište (mjesto gdje sav biorazgradivi otpad miruje i pretvara se u gnojivo). Jedino što mi trebamo učiniti jest iznijeti drvce pred ulaz u kuću. I ovaj će put "Zrinjevac" u siječnju ponoviti tu akciju.

Vi koji niste iz Zagreba raspitajte se provodi li se i u vašem gradu nešto slično. Ako ne, pokušajte naći kompostište na koje sami možete odnijeti svoje drvce.
 
Pripremila: Mirna Kraš
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr