Marmelada i kompot od dunja - jesenaks slastica
Miješane marmelade u kojima je jabuka jedan od najčešćih sastojaka nezamislive su bez dunja. U Dubrovniku se na početku listopada održava Festival marmelade, a različiti proizvođači ponudili su i brojne marmelade od dunja. Evo jednoga recepta za mamu i jednoga za tebe kako biste lijepe plodove pretvorili u
zamamnu marmeladu i kompot.
 
 
Pekmez od dunja (za tvoje ukućane)
1 kg dunja
1 jabuka
1 kruška
80 dag šećera (može i manje)
U malo vode 20-ak minuta kuhajte sve zajedno,
Kad se malo ohladi, pasirajte.
Pasiranu smjesu pomiješajte sa šećerom.
Stavite u pećnicu i pecite oko sat, sat i pol te povremeno promiješajte.
Napunite staklenke.
 
Recept za tebe
KOMPOT OD DUNJA
2 dunje
10 dag šećera
korica neprskanoga limuna
½ litre vode
Vodi u kojoj ćete kuhati dunje dodajte šećer i limunovu koricu.
Nakon otprilike 20 - 25 minuta dunje koje ste oprali i odstranili im sjemenke te ih izrezali na kriške omekanit će. To je znak da je kompot gotov.
Stavite ga u zdjelu i kad se ohladi, uživajte u njemu.
 
PITANJA
Kada dozrijevaju dunje?
Kakva su oblika?
Beremo li ih prije ili poslije mraza?
 
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr