Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Grešna i vlastita imena
Maja Matković 
 
U našim se novinama zrcali osnovno neznanje, pa se i u vlastitim imenima   provodi sibilarizacija i piše Luka, Luci
 
EVANĐELJE PO LUKI, A NE LUCI!
Čitajući novine, svakodnevno nailazimo na pogreške. Pojedine su katkad zbog brzine neizbježne, ali pojedine su jednostavno neznanje. Bolje rečeno, prespavano je gradivo osnovne škole ili se samo učilo radi ocjene. Kako inače objasniti sramotnu pogrešku na stranicama jednih dnevnih novina u kojima je vlastito ime Luka u lokativu napisano Luci. Evanđelje po Luki (a ne po Luci) na arapskome je za svog posjeta Svetoj zemlji dobio papa Benedikt XVI. U članku o tom posjetu pogreška u pisanju vlastitoga imena nije se smjela ni potkrasti jer je čudno da se o nečemu tako važnom uopće usudi pisati netko tko je doista nepismen.
 
SIBILARIZACIJA IMA IZNIMKE KOJE TREBAŠ ZNATI
Osnovnoškolsko je pravilo jednostavno. Sibilarizacija je, najjednostavije rečeno, zamjenjivanje glasova k, g, h glasovima c, z, s ispred i. Pišemo i govorimo slika, slici, ruka, ruci, ali od toga se pravila odstupa uz ostalo  kad su posrijedi vlastita imena. Tako nikada, ni u najvećoj žurbi, nećemo napisati ni izgovoriti Anka, Anci niti Branka, Branci. Toliko je osnovnoga znanja o standardnome jeziku potrebno svakome tko želi sudjelovati u javnoj komunikaciji, a ne samo novinarima.
 
IGRAM U 2. LIGI!
Međutim, u hrvatskome jeziku pravilo o sibilarizaciji nije dosljedno provedeno i iznimke su brojne i kad su posrijedi opće imenice. Ne pišemo liga, lizi, nego ostaje oblik ligi i u dativu i u lokativu. Također ne pišemo smreka, smreci, nego je i u dativu ispravno pisati smreki. Brojni su i primjeri s dvostrukim oblicima. Tako možemo pisati Aljaska, Aljasci, ali i ne provesti sibilarizaciju. Odlučimo li se za jedan oblik, potrebno ga je dosljedno pisati u jednom te istom tekstu, a ne upotrebljavati i oblik Aljaski i Aljasci. Primjer poput Amerika ne trpi dvostrukost nego uvijek pišemo Americi u dativu i u lokativu. S Lukom ipak pogreške nije smjelo biti jer se u primjeru vlastitih imena ne smije pisati i ovako i onako.
» U modi je gratis!
» Hrvatski u areni
» Top do topa: top pjevačice, top gaćice, top knjige...