31.kolovoz 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je objavilo upute za školsku godinu 2020/2021.

 

  

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je objavilo upute za školsku godinu 2020/2021., u kojima se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama. Iz ministarstva ističu da su se nadovezali na preporuke Nacionalnog stožera uz detaljno razrađene scenarije kako postupati u pojedinim situacijama.


"U Uputama je naglasak stavljen na zdravstveno-epidemiološku komponentu, a u ovom dokumentu na odgojno-obrazovno (pedagošku). Riječ je, dakle, o komplementarnim dokumentima koji se međusobno nadopunjuju te je za cjelovitost informacija nužno upoznati se sa sadržajem obaju dokumenata. Ako i nakon toga određena pitanja i dalje ostanu otvorena, Ministarstvo će ih s dionicima rješavati kroz dijalog, međusobno uvažavanje i otvorenu komunikaciju", navodi se u nastavku.

Nastava u školama odvijat će se u tri modela. Prvi model predviđa nastavu u školi za svu djecu, drugi model odnosi se na mješoviti oblik nastave (dijelom u školi, dijelom na daljinu), a treći model je nastava na daljinu.
Ne planira se potpuno zatvaranje svih dječjih vrtića. Ipak, u slučaju preporuke epidemiologa, može doći do prekidanja jedne ili više odgojno obrazovnih ustanova ako se utvrdi zaraza kod jednog ili više djece, a moguće je i zatvaranje pojedinih vrtića, izdvaja N1.


 

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr