12.lipanj 2020.
Luka, pamtimo te...

Prošlo je dvanaest godina od smrti Luke Ritza.

Luka Ritz, tada 18-godišnji maturant Grafičke škole, preminuo je od posljedica batina na današnji dan 2008.

Nasilnici koji su ga brutalno premlatili kasnije su priznali kako su isto učinili iz čiste dosade.

On je te kobne večeri čekao autobus s prijateljem kada su im prvo prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su ih zatražili novac i cigarete. Nakon toga, kako su rekli u zagrebačkoj policiji, 16-godišnjak je Luku Ritza bez ikakva povoda tjelesno napao dok je sjedio na rubu nogostupa te je mladić pao na cestu. Zatim su ga 16-godišnjak i 17-godišnjak nastavili udarati, u jednom trenutku Luka se pridigao i pokušao pobjeći. Međutim tada ga je drugi 17-godišnjak opet srušio na tlo pa su ga on i 16-godišnjak nastavili udarati.

Luka je preminuo 12 dana poslije.

Napadači dobili slabe kazne

Njegovi ubojice su dobili minorne kazne, a dio njih je nastavio sa zločinima.

Luku su napala trojica 17-godišnjaka, K. M., R. L. i M. K., te 16-godišnji J. J. i 18-godišnji S. Š. Policiji je trebalo pet mjeseci da pronađe napadače koji su kasnije osuđeni na gotovo nikakve kazne, a samo je jedan završio u zatvoru, na devet mjeseci.

Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen, drugooptuženi R. L. osuđen je na godinu i pol dana zatvora, ali je pušten na slobodu već nakon devet mjeseci zatvora u Požegi, a trećeoptuženi M. K. osuđen je na odgojne mjere, odnosno odlazak u popravni dom.

Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen zato što je za vrijeme procesa već bio upućen na izdržavanje odgojne mjere u ustanovi pa se smatralo kako je time svrha kažnjavanja ispunjena. Drugooptuženi R. L. osuđen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom i nasilničko ponašanje, dok je trećeoptuženi M. K. osuđen samo za nasilničko ponašanje.

Lukino ime postalo je simbol za borbu protiv nasilja, a svake se godine u lipnju, počevši od 2009., nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Luka Ritz posthumno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

index.hr

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr