21.ožujak 2020.
Pazeći sebe paziš i mene!

"Pazeći sebe, paziš i mene" moto je novog videa otprije poznate platforme za osobe sa sindromom Down Čuvari ljubavi, koju su prošle godine pokrenule majke djece s Downovim sindromom Larisa Porčić Filipaj iz Rijeke i Martina Vuković iz Zagreba.

Kao zastupnice svoje djece, a povodom Svjetskog dana sindroma Down, ponovno okupljaju roditelje i djecu kako bi snimile video i senzibilizirale javnost prema toj osjetljivoj populaciji. S obzirom na to da se Svjetski dan sindroma Down ove godine neće obilježiti javnim koncertima i okupljanjima, majke su odlučile javnosti poslati snažnu poruku. Mole ljude da štite svoje osobno zdravlje jer time štite i zdravlje ove osobito osjetljive populacije.

Općenito su osobe s Downovim sindromom sklonije infekcijama dišnog sustava, često su slabijeg imuniteta, veliki postotak se bori s nekom pridruženom bolesti poput srčanih grešaka, hipotireoze, krvnim i drugim bolestima, što ih čini osobito ranjivom skupinom za koju bi borba s koronavirusom mogla biti iznimno teška. Stoga zajedno s roditeljima iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore pozivaju širu populaciju na odgovorno i savjesno ponašanje, brigu o svom i tuđem zdravlju kako bi zaštitili prvo sebe, a potom i one koji su najslabiji među nama i najpodložniji oboljenjima u ovo vrijeme pandemije.

Ovaj video dokaz je da ljubav zaista ne poznaje granice!

Udruživši se s roditeljima iz susjednih zemalja pokazali su kako se voli i štiti u zajedništvu različitosti. Pokrenuli su ovu kampanju jednim zajedničkim jezikom koji svi razumiju - jezikom ljubavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


1

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr