16.siječanj 2020.
Škole i vrtići u Novom Zagrebu ne puštaju djecu van, zrak je jako loš

 

VRTIĆI i škole u Novom Zagrebu djecu ne vode van zbog velikog onečišćenja zraka koje je zabilježeno u Zagrebu, a ponajviše u novozagrebačkom naselju Dugave. Zvali smo 1. Osnovnu školu Dugave i OŠ Frana Galovića, koje se nalaze u istoj zgradi, i rekli su nam da djeci ovih dana ne dozvoljavaju odlazak na igralište.

Maja Lisska, ravnateljica OŠ Frana Galovića, na internetskoj stranici škole objavila je obavijest učenicima i roditeljima da je zrak u Dugavama onečišćen te priložila dokument s uputama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.


>> Novo upozorenje: Zrak u Zagrebu je jako loš

"Od Grada nismo dobili ništa napismeno, zvali su nas"

Zvali smo i nekoliko vrtića u Novom Zagrebu u kojima su nam rekli da nisu dobili nikakav pisani dopis od Grada, već da su ih iz Grada zvali također s preporukama da ne šalju djecu na igralište.

Marija Balić, ravnateljica Dječjeg vrtića Travno, za Index je rekla da nisu dobili dopis od Grada, ali da su ih zvali i usmeno im rekli da ne vode djecu van.

"Rekli su nam da pratimo priopćenja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar iako smo mi odmah reagirali nakon medijskih napisa i nismo vodili djecu van", rekla nam je ravnateljica Balić.

"Nismo dobili naputak od Grada, samoinicijativno sam odlučila da se djecu ne vodi van"

Natalija Marincel, ravnateljica Dječjeg vrtića Utrina, također nam je rekla da ne vode djecu van.

"Nismo dobili naputak od Grada, ali smo samoinicijativno odlučili da ih ne vodimo. Vidim kakva je situacija i jučer ujutro sam izvijestila odgajatelje da do daljnjeg ne vode djecu van. Redovito pratim priopćenja iz Štampara, a u uredu su mi rekli da su nas zvali iz Grada da ne vodimo djecu na dvorište", kazala nam je Marincel.

U centru umjesto na sat ili dva djecu izvode na 15-20 minuta

Nazvali smo i Sanju Hukavec, ravnateljicu Dječjeg vrtića Različak koji ima nekoliko podružnica u centru grada i na Kaptolu, te nam je rekla kako oni djecu vode van, ali samo na kratko.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Djecu vodimo van kad se digne magla i po parametrima koje smo gledali, u centru je dobro stanje, u Dugavama je zrak zagađen. S djecom se ne boravi dugo na otvorenom, a van se ide što kasnije kad se digne magla. Nismo dobili nikakvu preporuku od Grada da bismo drugačije postupali. Inače se ide po sat-dva van, a sad kad je zima, po 15 do 20 minuta da se djeca malo rastrče", kazala nam je ravnateljica Hukavec.

Posebno osjetljive skupine ljudi

U nastavku donosimo preporuke s uputama koje su škole dobile od Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u kojima se nabrajaju posebno osjetljive skupine.

Zrak u Zagrebu, ponajviše u Dugavama, već je nekoliko dana zagađen, a mjerenja su pokazala da je kvaliteta zraka vrlo loša te je Nastavni zavod za javno zdravstvo izdao preporuke u kojima se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

 

Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.

Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.

Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.

Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

 

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr