Mali žvakači moraju imati što će žvakati
Štene dobiva zube u dobi od tri do šest mjeseci. Ono tada osjeća potrebu za žvakanjem, no ne bira što će gristi i žvakati - ne razumije što je vaša najbolja cipela ili noga vašeg kauča.

 
Spriječite nastajanje štete dajući svom psiću dobre i solidne predmete da ih grize i žvače - vrlo tvrdu gumenu loptu (takve veličine da je ne može progutati i ugušiti se) ili čvrstu gumenu kost. Dajući psiću staru cipelu ili bilo koji materijal sličan onome od kojeg se prave cipele, kao što to mnogo ljudi čini, ponukati ćete ga da misli da su sve cipele zgodne za njegovo žvakanje. Psiću ne dajte prave kosti, bilo kuhane bilo sirove. Kosti se mogu odlomiti, ozlijediti njegovu njušku pa čak uzrokovati i da se psić udavi nekim dijelom odlomljene kosti. Učinite da psiću njegova gumena loptica ili kost postanu zanimljive tako što ćete se sa njima igrati.
 
Ponudite ih psiću kada god on počne gristi i žvakati zabranjeni predmet: recite mu strogo "ne", oduzmite mu zabranjeni predmet i zamijenite ga gumenom loptom ili kosti. Kada vaš psić počne gristi svoju igračku pohvalite ga za dobro vladanje. Na vašu pohvalu veselo će reagirati.

Pomognite svojem psiću da ne uzima zabranjene mu predmete tako što ćete ih držati na mjestima do kojih on ne može doći. Provjerite da li se sredstva za čišćenje, boje, kemikalije koje se koriste u domaćinstvu te ostale štetne supstance nalaze na sigurnom mjestu.

Vaš psić vjerojatno neće osjetiti potrebu da se "okomi' na vaš najbolji par cipela ako mu date njegove vlastite igračke da ih grize i žvače - tvrdu gumenu loptu ili gumenu kost.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr