Zašto telefon zvoni?
Telefon zvoni kako bi te upozorio da netko želi s tobom razgovarati. Kada prijatelj okrene tvoj broj, telefon se oglasi zvonjavom. U trenutku kada počneš govoriti, električni impulsi prenose tvoj glas i prijatelj te čuje jasno i glasno.
 
● Većinu telefonskih razgovora danas prespajaju računala.
● U početku su se telefonski razgovori prespajali ručno. Operater je pitao koji broj trebate i spojio liniju na traženi broj.
 
Kako staklo može spajati cijeli svijet?
 
Optička vlakna su staklena vlakna tanka kao nit kose, isprepletena i spremljena u kabelima. Ovi kabeli postavljaju se ispod oceana i služe za prijenos različitih informacija – od telefonskih razgovora sve do televizijskih programa. Informacije njima prolaze brzinom svejtla.
 
● Telefoni se danas proizvode u najrazličitijim oblicima i veličinama, od malih mobilnih telefona do predmeta za zabavu. Ali svi imaju iste osnovne dijelove – slušalicu u koju govoriš i prijemnik iz kojega čuješ zvuk.

Služe li telefonske linije samo za prijenos glasa?
 
Telefonske linije ne prenose samo glas. Ako imaš videofon, možeš vidjeti onoga s kim razgovaraš. Pomoću faks mašine možeš slati pisma, fotografije i slike. I komunikacija između računala događa se preko telefonskih linija.
 
● U Sjedinjenim Američkim Državama ima više od 100 milijuna telefona. U glavnom gradu Washingtonu ima više telefona nego ljudi.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr