Centralni Balkan – druga najstarija kulturna oaza u Europi

Ispod Bosanske doline piramida u Visokom pruza se mreza podzemnih tunela i prostorija. Fondacija "Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca" provodi sistematsko čišćenje i podgradjivanje ovih tunela od početka 2007. Riječ je o prahistorijskom labirintu koji se pruza kilometrima u različitim pravcima na prosječnoj dubini od 20 metara.

Ovaj podzemni kompleks je plavljen u dalekoj proslosti tako da su danasnje dimenzije prolaza i prostorija znatno manje od originalnih. Niz bocnih prolaza u tunelima je naknadno blokiran ubacivanjem sljunkovitog materijala i pregradjivanjem zidovima od rjecnih oblutaka.

Dvije su misterije vezane za ovaj podzemni kompleks: ko i zasto je pravio ovu  podzemnu mrezu tunela te ko i kada je zatrpavao bocne prolaze unoseci hiljade tona sljunkovitog materijala i stotine hiljada rjecnih oblutaka?

Pod naslagama konglomerata koji je formiran nakon povlacenja vode u dalekoj proslosti, otkrivaju se megalitni blokovi pjescara s uklesanim simbolima.

Prva radiokarbonska analiza organskog materijala pronadjenog u konglomeratu iznad megalitnih blokova dala je senzacionalan rezultat: blokovi i simboli su prekriveni konglomeratom vise od 30.000 godina! Taj rezultat se podudara sa staroscu genijalnih pecinskih slikarija u sjevernoj Spaniji i juznoj Francuskoj (Lascaux, 32.000 godina).

Ovo istrazivanje u Bosni i Hercegovini potvrdjuje tvrdnje antropoloske genetike da Spanija i centralni Balkan predstavljaju dvije najstarije evropske kulturne oaze.


Kompleks podzemnih prolaza
 

Suhozid koji zatvara jedan bočni prolaz
 

Zid napravljen od rječnih oblutaka
 

Najduzi suhozid u tunelu, dugacak tri i po metra, koji zatvara tri bočna prolaza
 

Prvi komad organskog materijala pronadjen u konglomeratu koji prekriva kamene blokove, a cija je starost radiokarbonskom analizom procjenjena na 31.000 godina (Kiel, Njemacka) i 34.000 godina (Gliwice, Poljska)


Uklesani simboli na površini megalita K-1 koji su bili prekriveni konglomeratnim materijalom vise od 30.000 godina
 

Izgled uklesanih simbola na megalitu K-1
 

Otkrice megalita K-2 u junu 2006.
 

Kameno postolje megalita K-2 cije postojanje potvrdjuje namjeru da se ovaj osmotonski blok postavi bas na ovo mjesto. Prema radiestezijskim istrazivanjima blok se nalazi iznad raskrsca dva podzemna vodena toka sto odgovara slicnim lokacijama ceremonijalnih oltara kod drevnih civilizacija.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr