2025. - Otvoren prvi hotel na Mjesecu

23. kolovoz 2025. Danas je otvoreno novo poglavlje u svemirskom turizmu. Rod Markham i njegova zaručnica Susan stigli su na Mjesec, gdje će provesti pet dana u prvom hotel na Mjesecu – Starbright hotelu, koji je napravljen prije dvije godine. Ne samo da su prvi gosti na Mjesecu, nego su i postavili rekord u turizmu općenito, naime svoj su smještaj platili, po osobi i noćenju, čak 3,7 miljuna US$. Ipak, to nije samo cijena smještaj i cijena prijevoza od Zemlje do hotela uključena je u cijenu.

Hotel će imati manjih problema sa kategorizacijom, naime ne zna se koliko će dobiti zvjezdica, s obzirom da nema poslugu, gosti sami spremaju sobu, a u sobi nema ni kupaonice. Zvjezdica ipak imaju koliko god žele, samo trebaju pogledati kroz prozor.

Rod i Susan će se vjenčati na Mjesecu, a obred će preko posebne video veze voditi njihov lokalni svećenik iz San Diega u Kaliforniji, a vjenčanje će uživo, u 9:00 po zemaljskom vremenu, prenosti nekoliko televizijskih programa, a neki će imati posebne emisije o pripremama za to putovanje i boravak na Mjesecu.

Inače u pratnji mladanca na Mjesec su došli i šest astronauta, koji moraju pripremiti smještaj za goste koji su već rezervirali sobe za slijedeću godinu. Starbright hotel za sad nema stalnih zaposlenika, samo povremeno astronaute koji pripremaju smještaj.

Zašto i kako?

Već je nekoliko turista bilo u Svemiru, a tvrtke Spce Adventures i Virgin Galatic su već najavile kako će komercijalni letovi u Svemir započeti 2008, iako će to biti samo kratki letovi. Nekoliko organizacija već priprema spuštanje čovjeka na Mars i to do 2030, do kada će se još više istraživati Mjesec, tako da ne bi bilo čudno, s obzirom na toliki interes za svemirska putovanja, da bude moguće i odsjesti na Mjesecu.

Pitanja

Kako će izgledati prvi stalni smještaj na Mjesecu? Hoćemo li moći pratiti svemirska putovanja izravno na malim ekranima, kao što sad pratimo reality show. Kako će izgledati odmor na Mjesecu i hoće li se nuditi išta osim prekrasnog pogleda?

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr